Srbija i Balkan

EU očekuje da će Srbija i "Kosovo" poštovati svoje obaveze

u Briselu nisu ni potvrdili ni demantovali reči Besnika Bisljimija o Zajednici srpskih opština
EU očekuje da će Srbija i "Kosovo" poštovati svoje obavezewww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Portparol Evropske službe za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano izjavio je da Beograd i Priština moraju da izbegavaju bilo kakvu kontraproduktivnu i nekonstruktivnu retoriku i akcije koje imaju potencijal da naruše implementaciju i ugroze stabilnost na terenu.

Podsetimo, zamenik premijera privremenih institucija u Prištini Besnik Bisljimi rekao je da je u poslednjoj rundi dijaloga u Briselu postignuta potpuna saglasnost oko pet kriterijuma kroz koje će se videti da li je nacrt koji je predložio upravljački tim za uspostavljanje ZSO prihvatljiv kao osnova za diskusiju, a direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da to nije tačno.

U Briselu nisu ni potvrdili ni demantovali Bisljimijeve reči.

Stano je za "Gazetu ekspres" rekao da EU očekuje da će "Kosovo" i Srbija poštovati sve svoje obaveze koje proizlaze iz Sporazuma i Aneksa postignutog u Ohridu i bez odlaganja otpočeti njihovu primenu.

Dodao je da su Petković i Bisljimi u utorak u Briselu "razgovarali o brojnim pitanjima".

"Jasno je da je potrebno više razgovora o svim pitanjima na dnevnom redu da bi se postigao napredak", rekao je Stano i dodao da su se strane dogovorile da se ponovo sastanu.

image