Srbija i Balkan

Petković: Priština jednostranim potezima pokušava da izazove neprimerenu reakciju Srba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je kazao da su politički predstavnici Srba sa KiM na nedavnom sastanku sa Vučiće govorili o situaciji na terenu, o nasilju koje Priština sprovodi nad Srbima
Petković: Priština jednostranim potezima pokušava da izazove neprimerenu reakciju Srba© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je jasno da Priština ne želi dijalog, mir i dogovor, već insistira na tome da jednostranim potezima izazove neprimerenu reakciju Srba.

On je kazao da su politički predstavnici Srba sa KiM na nedavnom sastanku sa Vučiće govorili o situaciji na terenu, o nasilju koje Priština sprovodi nad Srbima.

"Kada pogledate jednu atmosferu i jednostrane odluke, kada vidite šta zapravo Priština radi, jasno vam je da oni ne žele dijalog, ne žele mir, da ne žele da se i oko čega dogovorimo, već očigledno insistiraju samo na tome da svojim jednostranim potezima izazovu neku neprimerenu reakciju Srba, da bi onda srpski narod ili Beograd bio optužen i od strane međunarodne zajednice ili koga već, da je nekonstruktivan u dijalogu", kaže Petković.

Dodaje da je Vučić ponudio svoje predloge i koje zaključke je dobro da Srbija objavi kako bi se stvari pomerile napred u pravcu normalizacije odnosa.

"Kada je saslušao i čuo šta sve naši ljudi govore, kada je čuo zahteve političkih predstavnika Srba sa KIM koji su bili jači i snažniji, oni su hteli da idu mnogo dalje u određenim merama, predsednik je odustao od svog predloga. Tako da je dogovor da moramo da nastavimo da razgovaramo, da vidimo šta je to što ćemo u političkom smislu da radimo, ali i u onom ekonomskom, pre svega, da vidimo šta država Srbija može danas još više da pomogne narodu na Kosovu i Metohiji", navodi Petković.

On je kazao da sledeći sastanak Beograda i Prištine zavisi od Evropske unije, jer su oni domaćini pregovora.

"Oni pošalju zvaničan poziv, mi na to odgovorimo. Naravno, potrebno je da se usaglase svi termini, gospodina Lajčaka i Borelja, pogotovu kad je reč o visokom nivou. S druge strane gospodina Vučića i Kurtija. Kada se sve to usaglasi, ja očekujem da će u narednom periodu stići taj novi poziv za sastanak na visokom nivou. Obavestićemo vas kao što to činimo svaki put, kada do toga dođe", rekao je Petković za Blic.

image