Srbija i Balkan

Vučić sa predstavnicima Srba sa KiM: Ogorčenost i bes zbog postupaka Prištine i Zapada

Posebno su ogorčeni hapšenjem Srba i time što su svi oni koji su pružali nenasilni otpor meta napada i hapšenja, poručio je Vučić
Vučić sa predstavnicima Srba sa KiM: Ogorčenost i bes zbog postupaka Prištine i Zapada© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Nezadovoljstvo i bes srpskog naroda zbog kršenja sporazuma o tablicama i svih ostalih sporazuma i svakodnevnih hapšenja Srba došlo je do krajnjih granica, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa političkim predstavnicima Srba sa KiM.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Palati Srbija sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, a nakon sastanka je najavio veliko obraćanje na Veliki četvrtak ili petak.

"Imali smo konsultacije sa najznačajnijim predstavnicima, kako Srpske liste tako i naših organa sa KiM. Pričali smo o svim problemima, bezbednosti, nezadovoljstvu i besu našeg naroda zbog kršenja sporazuma o tablicama i svakodnevnom hapšenju Srba koje dostiže vrhunac", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da je sa timovima postignut dogovor da se izađe sa zajedničkim saopštenjem povodom mnogih pitanja, uključujući i pitanju izbora 23. aprila, na kojima Srbi, kako je rekao, neće učestvovati.

Dodao je da će naredni sastanak biti u Raški, da će biti pozvani ministri i predsednica Vlade, a da će do tada biti dogovorena zajednička platforma.

Druga važna tema o kojoj se razgovaralo na sastanku ticala se socijalnog i ekonomskog napretka srpskog stanovništva na KiM, a Vučić je najavio da će u narednim danima izneti konkretne mere kojima će biti obezbeđena veća primanja i penzije, posebno za najugroženije građane. 

Predstavnici Srba sa KiM su, navodi predsednik Srbije, pokazali ogromnu ogorčenost i bes, kako na na vlast u Prištini, tako i na međunarodne zajednice koje nisu adekvatno reagovale.

"Posebno su ogorčeni hapšenjem Srba i time što su svi oni koji su pružali nenasilni otpor meta napada i hapšenja", što je Vučić nazvao "pokušajem čišćenja severa KiM od svih koji bi mogli da se pobune".

"Plašim se da neki ljudi nisu razumeli šta je to što se dešava na Kim. Suština je u formiranju ZSO, i prestanak ugrožavanja bezbednosti srpskog stanovništva", rekao je Vučić. 

Predsednik Srbije je istakao primer privođenja trenera kluba iz Štrpca.

"Maltretiranje, privođenje predsednika i direktora kluba jer naša deca ne smeju da budu u sistemu Srbije, nego u njihovom, ako su u našem onda ne igraju košarku ili odbojku već su teroristi".

Za izbore Priština ima plan "B"

Vučić je prokomentarisao i izjavu Vjose Osmani da će izbori na KiM biti održani uprkos stavu u Beogradu, te da ukoliko bude problema Priština ima plan "B".

"U severnoj Mitrovici nisu našli ni izmišljenog Srbina, ni njihovog agenta, ni lokalnog ludaka. Imate izbore gde će da dovedu iz Južne Mitrovice lažno prijavljene Albance da na severu biraju između albanskih stranaka. Na šta to liči? To je plan A valjda. Da njih 1 odsto upravlja sa onih 98 odsto ljudi. Plan B im je valjda da pobiju Srbe, pošto ne znam šta bi bio plan V. Taj plan B se neće ostvariti, to je sve što imam da kažem", rekao je Vučić i dodao da je to da 1 odsto upravlja sa 98 odsto "milina od demokratije, okupacija u 26 slika".

"Da kažem ovima sa Zapada, da se ne foliraju, učešće na izborima je uslov Briselskog sporazuma, ali tek pošto se formira ZSO. Nemojte da se pravite naivni, da se ne zna šta je starije, kokoška ili jaje, a imali smo četiri jajeta jer su Srbi četiri puta učestvovali na izborima", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da mu "ne pada na pamet da priča o tome koji je plan Beograda".

"Ne možete da planirate i ne mogu da kažem kakav će naš plan da bude, jer očekujete da kažem da ćemo ući tenkovima, a ako to ne kažem, onda će biti da nemam plan", rekao je on.

Jedina želja prištinskih vlasti jeste da na KiM više ne bude Srba, dodao je.

"Moja poruka njima je da do toga neće doći, jer je to njihova otadžbina", zaključio je predsednik Srbije.

Na sastanku u Palati Srbija prisutovali su i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, dok su Srbe sa KiM predstavljali predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednici Igor Simić i Milan Radoičić, predsednici opština Leposavić, Štrpce i Gračanica Zoran Todić, Dalibor Jevtić i Ljiljana Šubarić i brojni drugi predstavnici.

image