Srbija i Balkan

Podvig niških lekara: Radili i vikendima, pa počistili liste čekanja (VIDEO)

Lista čekanja sa 149 bolesnika na početku ove godine prešla je u listu zakazivanja na kojoj se sada nalazi 42 bolesnika
Podvig niških lekara: Radili i vikendima, pa počistili liste čekanja (VIDEO)www.globallookpress.com © dragan.milic/Facebook

Lekari Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetskog Kliničkog centra Niš uspeli su da, za manje od 100 dana i 12 uzastopnih radnih vikenda, liste čekanja svedu na nulu.

Zahvaljujući načelniku klinike, dr Draganu Miliću, cilj je postignut - lista čekanja sa 149 bolesnika na početku ove godine prešla je u listu zakazivanja na kojoj se sada nalazi 42 bolesnika.

Milić za RT Balkan kaže da je u akciji učestvovalo 120 ljudi, 34 lekara, 70 medicinskih tehničara i desetak članova nemedicinskog osoblja.

"Činjenica je da smo uspeli svi zajedno. Kardiohirurgija ne trpi pojedince, mi smo jedan pravi tim. Imamo jako mlad kolektiv i to je tajna našeg uspeha, oni vuku sistem. Ponekad smo čitav dan bili u operacionoj sali, ponekad manje vremena, ali poenta je da niko nije brojao radne sate. Niko se nije bunio, bila je ovo jedinstvena i jednoglasna odluka koju je iniciralo troje mladih lekara Milan, Vlada i Aleksandar. Svaka klinika je priča za sebe, ali mi nismo našli bolji metod od ovog", objašnjava naš cenjeni kardiohirurg.

On naglašava da birokratija ima sve vreme ovog sveta, za razliku od pacijenata.

"Na operacije koje su se prošle godine čekale tri do četiri meseca, nekada i šest, više se neće dogoditi. Srećan sam što su naši pacijenti dobili novu šansu da uživaju u životu sa svojim najbližima… I naravno, ukoliko u budućnosti bude veći priliv pacijenata koji ne mogu da budu operisani radnim danima, radićemo ponovo vikendima bez finansijske naknade, kako bi i oni dobili odgovarajuću i pravovremenu operaciju", poručio je kardiohirurg Milić.

Dupliran broj operacija

On je otkrio da je u odnosu na prošlu godinu došlo do dupliranja broja operacija, broja pregleda i broja hospitalizacija, a da je zahvate obavila ista ekipa ljudi, sa istim ili čak nešto manjim brojem izvršioca u odnosu na lane.

"U ovih 100 dana urađeno je ukupno 248 operacija, a prošle godine za isto vreme 117. Samo je u martu ove godine urađeno neverovatnih 98 operacija! Broj hospitalizovanih bolesnika u prva tri meseca ove godine iznosi čak 353, a prošle je bio 145. Broj ambulantnih pregleda za period januar-mart ove godine iznosio je 3014 a prošle godine 1467", navodi doktor i naglašava da je jedino stopa smrtnosti ostala ista kao i 2022. godine i da je ispod dva odsto.

Načelnik klinike podvlači da statistički podaci govore sve o povećanom obimu posla koji je njegov tim imao.

"Ponosan sam na celokupno osoblje klinike koje je istrajno i požrtvovano izdržalo ovaj ekstremno naporan tempo rada i ispunilo dato obećanje da će eliminisati liste čekanja. Pošto rad vikendom nije bio plaćen, dokazali su da postoje važnije stvari od novca - a to je briga za pacijenta. Briga za one ljude sa kojima živimo, koje možda i srećemo u gradu a nismo ni svesni da im je pomoć potrebna", objašnjava kardiohirurg čije reči mogu da posluže svakom kao podsetnik šta znači biti pravi lekar i položiti Hipokratovu zakletvu.

Naš sagovornik je naglasio da su ovaj značajan podvig, izveli bez zvaničnog odobrenja za njihov dopunski rad, kao i da su sve uspeli uprkos manjku opreme i osoblja - bolničara, higijeničara i anestetičara.

@rtbalkan

Veliki podvig niških lekara. Bravo! 👏🏻 ⁣#rtbalkan #rtsrbija #serbia #srbija #hrvatska #crnagora #bosna #bih #zanimljivosti #foryou #foryoupage #fyp #fy ⁣#fypシ #viral #balkan ⁣#balkantiktok #balkanfyp #balkanvideo #srbijatiktok

♬ original sound - RT Balkan

"Nama ova pažnja ne prija, nismo navikli da nas hvale. Najbitnije nam je bilo da pacijent ne umre dok čeka na operaciju i u tome smo uspeli. Drago nam je što su Nišlije i šira javnost prepoznali i podržali našu dobru nameru i želju", zaključio je Milić.

Direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić nije želeo da komentariše ovaj slučaj, a iz Ministarstva zdravlja nisu nam odgovorili na pitanja da li će nagraditi nišku ekipu Klinike za kardiohirurgiju i da li će njihov primer preslikati i na druge zdravstvene ustanove širom Srbije.

image