Srbija i Balkan

Vaskrs kod tri pravoslavna bratska naroda: Kako se proslavlja kod nas, Grka i Rusa

RT Balkan istražuje običaje, neizostavne namirnice i aktuelne cene, kako jaja, mesa, salata, kolača, tako i uskršnje dekoracije, farbe, sličica, lukovine...
Vaskrs kod tri pravoslavna bratska naroda: Kako se proslavlja kod nas, Grka i Rusa© RT Balkan

Najveći hrišćanski praznik - Vaskrs, u nedelju će proslaviti tri bratska naroda - Srbi, Rusi i Grci u društvu porodice i najbližih, uz bogatu trpezu koja predstavlja "carstvo" različitih simbola i tradicija, a kojom će dominirati crvena jaja.

Uoči praznovanja 16. aprila, kupci u Beogradu, Moskvi i Atini traže najbolje ponude kako bi, uprkos inflaciji, i dalje mogli da napune svoje potrošačke korpe.

RT Balkan istražuje vekovne običaje, neizostavne namirnice i aktuelne cene, kako jaja, mesa, salata, kolača, tako i uskršnje dekoracije, farbe, sličica, lukovine.

Beograd: Mladi krompir skoro skuplji od svinjetine

U srpskoj prestonici gužva - kolona ljudi na pijacama, u radnjama i pečenjarama.

Prodavac na Bajlonijevoj pijaci kaže da svi čekaju poslednji trenutak za kupovinu kako bi sve ostalo sveže i ukusno.

"Cene su u proseku skočile u odnosu na prošlu godinu za 10-15 odsto, ali postoje artikli za koje treba izdvojiti i 50 odsto više novca. Vidi se to po nama, jedva se preživi, kao i prema mušterijama. Nekad su kupovali po kilogram, dva, a sada na komad", kaže trgovac i dodaje da se najviše prodaje zelena salata, paradajz, krastavac, rotkvice, mladi luk.

Žena za susednom tezgom navodi da se najslabije prodaje mladi krompir, čija je trenutna cena od 500 din/kg skoro skuplja od kilograma žive vage svinjetine koja se kreće od 550 do 700 dinara.

"To je prvi ovogodišnji rod, pa je i cena jača. Iz plastenika je, pa je uračunato grejanje, a energenti su takođe poskupeli", objašnjava.

Cena jaja kreće se od 15 dinara po komadu u prodavnicama, dok je na pijacama ponuda šarenolikija.

Ona za koja se trgovci zaklinju da su domaća, odnosno da je "koka kljucala po dvorištu", treba platiti od 20 do 30 dinara, u zavisnosti od veličine. Za guščija treba dati 200 dinara, za pačija 60, a za morkina 100 dinara.

Obojena jaja koštaju 40, 50 ili 70 dinara po komadu, što diktira umeće oslikavanja domaćica i prodavačica.

Na pitanje da li Beograđanke radije kupuju već obojena ili ne, odgovaraju nam da sve zavisi.

"Imamo i lukovinu. Crvena je 150 dinara, a ova obična od crnog luka je 100", kaže nam bakica.

Gotovi kolači koštaju 1.000 din/kg, a od suhomesnatih proizvoda na tezgi mogu da se kupe rebra za 900 din/kg, kobasice od 1.000-1.500 din/kg, pršuta 1.500 din/kg, a praseće pečenje 2.000 din/kg, dok cena jagnjećeg ide i do 2.400 din/kg.

U mesari se cena sveže svinjetine kreće od 1.060 do 1,250 din/kg, a jagnjetine od 1.250 do 1,350 din/kg, dok u pečenjari uglavnom košta od 1.900 do 2.000 din/kg, odnosno do 2.800 din/kg.

Među dekoracijom se izdvajaju vaskršnje korpe, figure jaja, zeka i pilića, stalci, stolnjaci, trake, mušeme i sl. pa tako u odnosu na dubinu džepa možete da potrošite od 50 do 5.000 dinara. Farbe, gelovi, gliteri, postolja i nalepnice za jaja koštaju od tri dinara do 180 dinara.

Za Vaskrs su, takođe, vezani lepi običaji u našem narodu, a neizostavno je darivanje obojenih jaja. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života, a crvena boja simboliše radost i zdravlje. Jaja se farbaju na Veliki petak, a prvo obojeno jaje se ostavlja na stranu do idućeg Vaskrsa i zove se "čuvarkuća". Prema tradiciji, na jajetu se obično piše X. V. i V. V. (Hristos Vaskrse i Vaistinu Vaskrse), crtaju krstići, cvetići i druge lepe figurice. Kasnije se ukućani tucaju jajima, kada nastaje veselje i takmičenje čije je jaje najjače. Prilikom tucanja izgovara se, takođe, "Hristos Vaskrse" i "Vaistinu Vaskrse".

Atina: Grci prešli na jeftiniju svinjetinu

Tradicionalno pečenje jagnjetine je samo jedna od vaskršnjih tradicija koju pravoslavni hrišćani u Grčkoj ove godine teško da će moći da priušte usled povećanih troškova života.

Kupci u Atini traže najbolje ponude kako bi, uprkos inflaciji, i dalje mogli da kupe jagnjetinu, čokolade i poklone.

"U poslednjih deset dana ljudi su kupovali za Uskrs, uglavnom jagnjetinu i jaretinu. Kilogram mesa košta devet do deset evra. Inflacija je porasla, a mi smo se trudili da zadržimo cene na prošlogodišnjem nivou", navodi mesar.

Jedan od Atinjana kaže da je zahvalan na pojeftinjenju i što je uspeo da nađe povoljno meso.

"Cene su veoma dobre. Našao sam jaretinu i jagnjetinu za osam evra. Prošle godine su bili skuplji, tako da mislim da su cene dobre", rekao je on. 

Međutim, drugi se i dalje muče da kupe jagnjetinu za praznik jer sada imaju manje novca u džepu nego prošle godine.

"Cene su otprilike iste kao prošle godine. Ipak, građani nemaju novca, to je problem. Ljudi ne mogu da plate račune", rekla je jedna žena na centralnoj pijaci i dodala da će biti primorana da ove godine pazari svinjetinu.

Inače, prema "Euronjuzu" cena hrane u toj mediteranskoj zemlji je porasla za 14,5 odsto prošlog meseca u odnosu na prethodnu godinu.

U Grčkoj se tokom praznika kupuju i uskršnje sveće koje poklanjaju deci kumova, čokoladna jaja i drugi pokloni.

Grci Veliku subotu posle liturgije provode u porodičnom izlasku, a u nedelju na Pashu, kako nazivaju Vaskrs, ceo dan slave nakon što se dobro naspavaju.

Na prazničnoj trpezi se obavezno nalaze kuvana jaja, našarana na Veliki petak i jagnjeće pečenje i obavezna tradicionalna uskršnja supa od jagnjećih iznutrica – magirica. Obavezan je i uskršnji hleb cureki - tradicionalan sladak hleb koji se pravi samo za ovaj praznik, a krasi ga crveno jaje postavljeno u sredinu. On se pravi od namirnica koje su zbog 40-dnevnog posta zabranjene - jaja i putera.

Na sam dan uskrsa Grci jedni drugima čestitaju ovaj praznik i pozdravljaju se isto kao i mi posebnim pozdravom: Hristos Anesti, a odgovaraju sa Alitos Anesti (Vaistinu Vaskrse).

Moskva slavi Pashu uz kulič

Rusi proslavljaju "Pashu" sa specijalnim doručkom ili vaskršnjim obrokom. Na trpezi je obavezan kolač kulič ili "ruski uskršnji hleb", kao i paskhu, što je jelo od sira i drugih sastojaka koje se obično formira u obliku piramide. 

Šta će se naći na trpezi uglavnom zavisi od regije. Tako se negde jede piletina, na jugu više teletina i junetina, a bliže Uralu prasetina.

"Cene piletine kreću se od 200 rubalja, tj. 260 dinara, do 700 rubalja, odnosno 910 din/kg. Teletina i junetina koštaju oko 600 rubalja, odnosno 780 din/kg, a prasetina može da se nađe od 400 do 600 rubalja, tj. od 520 do 780 din/kg", navodi dopisnik RT Balkan iz Moskve.

Dodaje da jaje košta od 70 do 200 rubalja, tj. od 90 dinara do 260 dinara. Farba za jaja od 100 do 500 rubalja, što je između 130 i 650 dinara.

U varijanti da se uskršnji kolač kupuje, kulič - nafilovan i ukrašen kuglof - treba odvojiti od 250 rubalja, odnosno 325 dinara, do nekoliko hiljada rubalja, u zavisnosti od veličine i dekoracije.

U Rusiji se praznik Vaskrsenja Hristovog naziva "Pasha" po nazivu starozavetnog praznika ustanovljenog u znak sećanja na izbavljenje Jevreja iz egipatskog ropstva. U skladu sa događajem Vaskrsenja Hristovog koji se obeležava na ovaj praznik, naziv "Pasha" u hrišćanskoj Crkvi dobija posebno značenje i počinje da označava prelazak iz smrti u život, sa zemlje na nebo.

Na Vaskrs se vernicima po tradiciji dozvoljava da dođu do crkvenih zvona i da zvone. Posle službe i do uveče, svako može da se popne na zvonik crkve i da zvoni. Crvena boja ima jaku simboliku u ruskoj kulturi, ona kao i kod nas simboliše Isusovu krv.

Iako se praznuje kao porodični praznik i dan kada se odmara, nije neobično da mnogi Rusi temeljno očiste svoju kuću pre uskršnjih praznika, kao deo "prolećnog čišćenja".

image