Srbija i Balkan

Potvrđeno: Vučić i Kurti 2. maja u Briselu: EU formirala telo za nadzor sprovođenja Sporazuma

To je prvi sastanak Vučića i Kurtija nakon sporazuma koji je postignut u Ohridu 18. marta
Potvrđeno: Vučić i Kurti 2. maja u Briselu: EU formirala telo za nadzor sprovođenja Sporazuma© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Nova runda dijaloga između Beograda i Prištine na najvišem nivou biće nastavljena 2. maja, kada će se u Briselu sastati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, potvrdio je portparol EU Peter Stano.

On je kazao da je EU oformila Zajednički nadzorni odbor za nadgledanje sprovođenja Sporazuma o normalizaciji odnosa između tzv. Kosova i Srbije i Aneksa za implementaciju.

"EU, kao posrednik i savetnik dijaloga Beograda i Prištine, zajedno sa Kosovom i Srbijom, kao stranama u dijalogu o normalizaciji odnosa, danas je uspostavila Zajednički nadzorni odbor za nadgledanje sprovođenja Sporazuma na putu normalizacije između Kosova i Srbije i Aneksa za njegovu implementaciju", saopštio je Stano.

Dodao je da očekuje da će Projektni zadatak biti finalizovan i usvojen na prvom sastanku odbora, koji će se održati nakon sledećeg sastanka na visokom nivou koji je zakazan za 2. maj u Briselu.

Rekao je da se ovaj nadzorni odbor uspostavlja 30 dana nakon sastanka na visokom nivou u Ohridu, kako je navedeno u Aneksu o implementaciji.

Zajedničkim odborom za praćenje predsedavaće specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak.

Tzv. Kosovo će predstavljati njegov ambasador u Briselu Agron Bajrami, a Srbiju predsednik kancelarije za KiM Petar Petković.

Kako se navodi, odbor će se redovno sastajati u Briselu.

Inače, pre četiri dana, "Gazeta ekspres" prenela je da će novi sastanak predstavnika Beograda i Prištine biti 2. maja i da će na njemu, navodno, biti reči o Zajednici srpskih opština.

To je prvi sastanak Vučića i Kurtija nakon sporazuma koji je postignut u Ohridu 18. marta.

Ta runda dijaloga trajala je skoro 12 sati, a nakon nje, Vučić je izjavio da ništa nije potpisao, da je "nekakav dogovor" postignut, da je dogovoreno nekoliko tačaka koje će postati sastavni deo pregovaračkog okvira i jedne i druge strane, a da će od njihove implementacije zavisiti napredak u evrointegracijama.

U međuvremenu su se u Briselu sastali direktor Kancelarije za Kosvo i Metohiju Petar Petković i zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi.

Bisljimi je tada rekao da će na narednom sastanku na visokom nivou biti predstavljen nacrt ZSO, podseća Kosovo onlajn.

image