Srbija i Balkan

Evropski parlament izglasao viznu liberalizaciju za "Kosovo"

Prvi dan naredne godine je trenutak kada će državljani takozvanog Kosova moći da putuju slobodno u Šengen zoni
Evropski parlament izglasao viznu liberalizaciju za "Kosovo"© Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Evropski parlament usvojio je danas  odluku o viznoj liberalizaciji za Kosovo, čime su okončane sve procedure.

U skladu sa usaglašenim tekstom odluke, građani će moći slobodno da putuju u države Šengen zone od prvog januara 2024. godine.

Nakon glasanja, u sredu 19. aprila će biti održana ceremonija potpisivanja pravnog akta gde će učestvovati predstavnici EP i Saveta ministara EU – dve institucije koje odobravaju ukidanje viznog režima.

Objavljivanjem u Službenom glasniku Evropske unije koje sledi 20-tak dana kasnije, odluka o viznoj liberalizaciji stupa na snagu.

Prvi dan naredne godine je trenutak kada će državljani takozvanog Kosova moći da putuju slobodno u Šengen zoni. Prema odluci koja je usaglašena u decembru prošle godine, do ukidanja viznog režima za Kosovo će doći ne kasnije od 1. januara 2024. godine.

Kada je odluka usaglašena, mislilo se da će sistem ETIAS biti funkcionalan 1. novembra 2023. godine. Međutim, sada je već izvesno da se funkcionalnost ETIAS-a odlaže do kasnije naredne godine.

Podsetimo, ukidanje viza za građane KiM koji putuju u EU predložila je Evropska komisija u decembru, na osnovu procene da je KiM postiglo značajan napredak u svim oblastima mape puta za liberalizaciju viznog režima.

image