Srbija i Balkan

"Izbori" na severu KiM: Glasalo 13 Srba, Samoopredeljenje proglasilo pobedu

U četiri opštine na severu Kosova i Metohije održani vanredni lokalni izbori
"Izbori" na severu KiM: Glasalo 13 Srba, Samoopredeljenje proglasilo pobedu© РТ Балкан

Prema preliminarnim rezultatima CIK-a, na vanrednim izborima u četiri opštine na severu Kosova, Samoopredeljenje je pobedilo u Severnoj Mitrovici i Leposaviću, dok je Demokratska partija Kosova (DPK) pobedila u Zvečanu i Zubinom potoku, preneo je "Reporteri".

Na današnjim izborima na severu, glasalo je svega 13 osoba srpske nacionalnosti, što je tek 0,029 odsto Srba sa severa Kosova.

Izbore u opštinama Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposaviću i Zvečan organizovala je Priština, nakon što su Srbi u novembru podneli kolektivne ostavke u "kosovskim" institucijama.

U trci za gradonačelnike opština na severu učestvovao je jedan kandidat iz srpske zajednice i još 9 iz redova Albanaca.

U 7 sati jutros, otvorena  su birališta na vanrednim lokalnim izborima. Policija obezbeđuje kontejnere, oko kojih su postavljene i bezbednosne kamere.

Srpska lista pozvala je na bojkot izbora, zahtevajući da se najpre ispune zahtevi za formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje kosovskih specijalnih jedinica sa severa.

Sve najnovije vesti sa Kosova i Metohije mogli ste da pratite iz minuta i minut uživo u blogu RT Balkan.

  • 23. apr 2023 • 22:01

    22:01

    Preliminarni rezultati CIK-a: Samoopredeljenje pobedilo u Severnoj Mitrovici i Leposaviću

    Prema preliminarnim rezultatima CIK-a, na vanrednim izborima u četiri opštine na severu Kosova, Samoopredeljenje je pobedilo u Severnoj Mitrovici i Leposaviću, dok je Demokratska partija Kosova (DPK) pobedila u Zvečanu i Zubinom potoku, preneo je "Reporteri".

    Na današnjim izborima na severu, glasalo je svega 13 osoba srpske nacionalnosti, što je tek 0,029 odsto Srba sa severa Kosova.

    Na četiri opštine na severu, kandidate su uglavnom i imale samo DPK i Samoopredeljenje.

    Prema preliminarnim rezultatima iz biračkih centara, u Severnoj Mitrovici kandidat Samoopredeljenja Erden Atić osvojio je 519 glasova. Inače, Atić je na prošlim izborima, 2021. godine, osvojio 1.056 glasova.

    Kandidat DPK-a, Ulant Keljmendi osvojio je 186 glasova, a Betim Osmani iz Građanske inicijative 75 glasova.

    U Leposaviću je Samoopredeljnje, odnosno njihov kandidat Ljuljzim Hetimi, osvojilo 100 glasova, dok je kandidatkinja DPK Aljbuljena Behljulji Hetemi osvojila 34 glasa.

    Lider Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović, iako je povukao kandidaturu, osvojio je dva glasa, jer je njegovo ime ostalo na glasačkom listiću.

    U Zvečanu je Iljir Peci, kandidat DPK, osvojio 114 glasova, a Fetah Peci iz Samoopredeljenja 71 glas.

    Kandidatkinja Slađana Pantović osvojila je pet glasova. Ona je na prošlim izborima, pre dve godine, osvojila 86 glasova.

    Izmir Zećiri, iz DPK je u Zubinom Potoku dobio 196 glasova, a njegov jedini protivkandidat iz Samoopredeljenja, Fljatron Hasani - 180 glasova.

  • 21:57

    Ambasador Francuske u Prištini: Izbori sa tako malo birača ne doprinose političkom rešenju

    Ambasador Francuske u Prištini Olivije Gero ocenio je, posle izbora u četiri opštine na severu Kosova, da glasanje sa tako malo birača ne doprinosi političkom rešenju.

    Gero je na Tviter izrazio žaljenje zbog izostanka učešća pojedinih partija.

    "Ovi izbori sa tako malo birača ne doprinose političkom rešenju. Žao nam je zbog izostanka učešća pojedinih partija. Pozitivna tačka: profesionalizam Kosovske policije, Kfora i Euleksa. Sada moramo primeniti Ohridski sporazum", navodi se u objavi.

  • 21:40

    Ambasada SAD u Prištini: Izbori u skladu sa kosovskim ustavom i zakonima

    Ambasada SAD u Prištini saopštila je da je njihov stav da su izbori održani danas u četiri opštine na severu Kosova u skladu sa kosovskim ustavnim i zakonskim zahtevima, izrazivši žaljenje što nisu sve stranke iskoristile svoje, kako navode, demokratsko pravo da učestvuju na današnjim izborima.

    U saopštenju objavljenom na Tviteru navodi se da SAD podržavaju raznoliku, inkluzivnu, multietničku demokratiju na "Kosovu" i izbore koji su u njenoj osnovi.

    "Žao nam je što sve stranke nisu iskoristile svoje demokratsko pravo da učestvuju na današnjim izborima. Učešće na izborima pomaže da se osigura da su lideri reprezentativni za populaciju kojoj služe. Glasanje je jedna od ključnih sloboda demokratskih društava", navodi se u saopštenju.

    Dodaje se da SAD prepoznaje napore kosovskih zvaničnika da biračka mesta stave na raspolaganje građanima koji žele da ostvare svoje pravo glasa, uz minimiziranje potencijalnih napetosti.

    Takođe, izražavaju zahvalnost za profesionalizam Kosovskoj policiji, Euleks-u i Kfor-u u obezbeđivanju bezbednog okruženja za održavanje izbora.

    "Nastavićemo da sarađujemo sa svim relevantnim stranama u vezi sa narednim koracima. Takođe, ponavljamo važnost i našu posvećenost punoj implementaciji Ohridskog sporazuma", saopšteno je iz Ambasade SAD.

  • 21:09

    Radoičić: Srpski narod neće dozvoliti da im opštine vode oni koji su osvojili jedan ili dva odsto

    Potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić zahvalio je u svoje i u ime Srpske liste srpskom narodu iz Leposavića, Zvečana, Kosovske Mitrovice i Zubinog Potoka na pokazanom patriotizmu, dostojanstvu, časti i jedinstvu poručujući onima koji, kako je istakao, misle da sa jedan ili dva odsto glasova mogu da vode opštine na severu, da im srpski narod to nikada neće dozvoliti.

    Radoičić je u saopštenju naveo da je na Srpskoj listi i srpskom narodu na Kosovu da zajedno sa, kako ističe, njihovom državom Srbijom i predsednikom Aleksandrom Vučićem nastave borbu za očuvanje mira i prava Srba da žive svoji na svome.

    "Nadam se da su svi dobro razumeli jasnu poruku koju im je srpski narod sa severa Kosova i Metohije danas poslao. Živela Srbija!", navodi se u saopštenju koje potpisuje Radoičić.

  • 21:02

    Samoopredeljenje proglasilo pobedu u Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici

    Pokret Samoopredeljenje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija proglasio je pobedu u opštinama Leposavić i severna Kosovska Mitrovica na danas održanim vanrednim lokalnim izborima na severu KiM.

    U Zvečanu i Zubinom Potoku pobedili su kandidati Demokratske partije Kosova, navodi "Koha ditore", pozivajući se na neimenove izvore.

    Poslanik Samoopredeljenja Armend Muja rekao je da je kandidat Samoopredeljenja na severu Kosovske Mitrovice Erden Atić dobio 65 odsto glasova, dok je kandidat Samopredeljenja u Leposaviću Ljuljzim Hetemi dobio više od 70 odsto glasova.

    Kako navodi "Koha", u Zubinom Potoku je Izmir Zećiri iz Demokratske partije Kosova dobio 196 glasova, dok je Flatron Hasani iz Samoopredeljenja dobio 180 glasova.

    U Zvečanu je Ilir Peci iz Demokratske partije Kosova osvojio 114 glasova, dok je Fetah Peci iz Samoopredeljenja dobio 73 glasa.

  • 20:28

    Erden Atić : Ja sam novi gradonačelnik Severne Mitrovice

    Kandidat Samoopredeljenja za gradonačelnika Severne Mitrovice Erden Atić izjavio je ispred prostorija pokreta da je on novi gradonačelnik Severne Mitrovice i da će biti gradonačelnik svih građana.

    U ovom trenutku ispred prostorija pokreta u Bošnjačkoj mahali je okupljeno par desetina ljudi koji povremeno uzvikuju "Vetevendosje", a prošla su i dva vozila Kfora, javlja naš reporter sa lica mesta. 

  • 20:05

    Drecun: Današnji izbori na KiM su sumrak demokratije

    Predsednik skupštinskog Odobra za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun, izjavio je da je očekivano da izlaznost Srba na severu KiM bude manja od jedan odsto i naglasio da današnji izbori predstavljaju, najblaže rečeno, sumrak demokratije.

    Srbi su, kako je ocenio, danas jasno pokazali da ne prihvataju ono što Priština pokušava i suprotstaviće se tome.

    "Moramo da zauzmemo snažan stav da nema daljih razgovora dok se ne formira ZSO, dok se ne poništi ova farsa od izbora, dok se ponovo te četiri opštine ne nađu pod rukovodstvom srpskih predstavnika izabranih pre dve godine na legalnim izborima", rekao je Drecun.

    Dodao je da izlaznost manja od jedan odsto očekivana jer je vodeća i zapravo jedina srpska politička snaga - Srpska lista, stavila jasno do znanja da neće učestvovati na tim lažnim izborima.

    Današnji izbori su simulacija izbora, naveo je Drecun i dodao da se izbori koji se održavaju u kontejnerima, uz naoružane pripadnike Prištine, sa dugim cevima, održavaju samo u zemljama gde vlada vojna hunta.

    Prema njegovim rečima, Kurtijeva militaristička hunta danas je jasno stavila do znanja da za njih ne postoji srpski narod na severu i da mu tu nije mesto.

    "Srpski narod je danas jasno stavio do znanja toj Kurtijevoj hunti da ga nikada neće naterati da prihvatiti lažnu državu Kosovo i da će živeti u svojoj državi Srbiji", rekao je Drecun.

    "Malo je reći da su današnji izbori sumrak demokratije. To su nedemokratski izbori, to je nešto što je apsolutno neprihvatljivo, nešto što je upereno protiv dijaloga", rekao je Drecun.

    Na pitanje zar nije sumrak demokratije to što će biti priznati izbore na koje je izašao jedan odsto birača, Drecun kaže da je to politika Zapada koji očigledno Beogradu pokazuje mišiće.

    "Kada prihvatite i proglasite da su legalni ovakvi lažni izbori, nagrađujete Prištinu zbog svega što radi protivno bilo kakvom postizanju kompromisa i interesu srpskog naroda, viznom liberalizacijom, početkom procedure članstva u SE...onda time pretite Beogradu i pokazujete da ćete bez obzira šta Beograd radio, ići svojim putem", rekao je on.

    Drecun je naglasio i da nema konkretnih poteza koji bi nam pokazali da Priština želi da formira ZSO.

    "Ovo što se danas dešava pokazuje da Priština ne želi da formira ZSO. Problem je što nije formirana ZSO, Srbi su zato izašli iz institucija i zato što su tamo prisutne terorističke jedinice, navodno snage Prištine. Otklonite te uzroke i problem se vraća u normalu", rekao je on.

    Priština ide suprotnim putem, Kvinta to podržava, naveo je Drecun i dodao da zato misli da je sve što se dešava na severu KiM pokazivanje mišića Beogradu, a pokazivali su ih i 1999. godine.

    "Hoće da se razgovara o ZSO, a sada su izašli sa novom tezom - ako Srbi ne učestvuju na izborima onda ne može biti ZSO, jer to neće biti u političkom smislu opštine sa srpskom većinom", naveo je Drecun.

    Kako je naglasio, situacija nas uvodi u veoma tešku poziciju, jer će Srbi uz bojkot navodnih rukovodstava opština, nakon ovih izbora, morati da organizuju svoj život. 

    "Predsednik Vučić će veoma snažno u Briselu zastupati stav da ni za jednu jedinu jotu ne smemo da se povučemo od zahteva da se prvo formira ZSO isključivo na osnovu Briselskog sporazuma, sa potpuno jasnim izvršnim nadležnosti, čemu mora da se doda apsolutno povlačenje prištinskih terorističkih formacija sa severa, jer se spremaju da ubace vojsku", rekao je Drecun.

    Predsednik skupštinskog Odbora naglasio je da bi novi čelnici opština, Albanci, mogli da donose odluke suprotne interesu srpskog naroda.

    Mogli bi, kako kaže, da donose odluke i o nacionalizaciji srpske zemlje za bazu tzv. vojske Kosova.

    "Onoga trenutka kada rukovodstvo te četiri opštine pređe u ruke Albanaca, tog trenutka možemo očekivati potpunu ofanzivu u dovršavanju potpune okupacije i militarizacije severa KiM", rekao je Drecun i naglasio da je Zapad jasno pokazao da mu nije stalo do dogovora i da je sporazum o normalizaciji - farsa.

  • 20:02

    CIK: Glasalo 3,47 odsto birača

    Prema podacima prištinske centralne izborne komisije, na vanrednim izborima u četiri opštine na severu Kosova i Metohije - Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, glasalo je 1.567 birača od ukupno 45.095, odnosno 3,47 odsto.

    Prema podacima CIK-a, u Severnoj Mitrovici je glaslao 837 birača (4.62 odsto),
    u Zubinom Potoku glasačko pravo iskoristilo je 385 birača (5.78 odsto), u Zvečanu je glasalo 204 lica (2.92.odsto), a u Leposaviću 141 osoba (1.06 odsto).

    Predsednik CIK-a Krešnik Radonići rekao je na konferenciji za novinare po završetku izbora da je izlaznost bila mala, te da se izborni dan završio bez incidenata.

  • 19:32

    U naselju Tri solitera glasalo 22 birača od upisanih 1.200

    U 19 sati zatvoreno je 13 biračkih mesta u kontejnerima i još šest u školama na severu KiM.

    Biračko mesto u naselju Tri solitera zatvoreno je tako što su se na vratima kontejnera pojavila dva člana biračkog odbora, pogledali levo i desno da li ima birača koji dolaze, a pošto nije bilo nijednog na vidiku, zamandalili su vrata na kontejneru, javlja naš reporter sa terena.

    Na ovom biračkom mestu sa oko 1.200 upisanih birača, do 18 sati glasala su svega 22 birača.

    Zatvaranje biračkog mesta nadgledale su najmanje tri policijske patrole stacionirane u blizini i još dve patrole Kfora koje su sve pratile sa oko 50 metara daljine.

    Za sada nije jasno da li se dvadesetak glasova prebrojavaju u kontejneru ili će na prebrojavanje biti otpremljeni u birački centar u Kosovo Polje. Spolja se sada ne može videti šta se dešava u kontejneru jer su vrata zatvorena.

    Jedan prozor prekriven je belim papirom, a kontejner iznutra osvetljava treperavo svetlo od agregata koji radi iza kontejnera.

  • 19:21

    Petković: Glasalo 13 Srba, izbori antidemokratski

    "Od ukupnog broja upisanih birača na severu Kosova i Metohije - a njih je 45.095 - danas je glasalo 1.566 Albanaca i 13 lica srpske nacionalnosti, odnosno 3.47 odsto", rekao je na konferenciji za medije Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM Vlade Republike Srbije.

    On je ocenio da su izbori bili antidemokratski i podsetio da su se održavali u kontejnerima koje je obezbeđivala kosovska policija.

image