Srbija i Balkan

Demokratija u kontejnerima: RT Balkan na severu KiM, dan uoči izbora na kojima Srbi neće učestvovati

Mirno uoči lokalnih izbora na severu Kosova i Metohije na kojima Srbi ne učestvuju
Demokratija u kontejnerima: RT Balkan na severu KiM, dan uoči izbora na kojima Srbi neće učestvovati© РТ Балкан

Dan uoči lokalnih izbora u četiri opštine na severu Kosova i Metohije na kojima će, sve su procene, učestvovati nekoliko stotina Albanaca, nekoliko desetina Bošnjaka, i možda par Srba, situacija severno od Ibra je nepromenjena – zategnuta.

Noć između petka i subote ovde je protekla mirno, a jedina promena koja ukazuje da su izbori na pragu jesu kontejneri za glasanje postavljeni na više mesta uz magistralu Jarinje – Leposavić – Severna Mitrovica koje budnim okom čuvaju kosovski specijalci i to sa dugim cevima.

Na izlazu iz Leposavića prema Zvečanu, upravo preko puta velike baze KFOR-a, Noting Hila, odmah uz magistralu, sa desne strane postavljena su dva kontejnera u prilično lošem stanju. Davno farbani, vidi se odmah.

Pedeset metara ispred kontejnera i pedesetak metara iza, uz magistralu, dežuraju pripadnici KFOR-a. U patrolnom vozilu bliže Zvečanu su američki marinci, a uz same kontejnere parkirano je i jedno vozilo kosovske policije. Uz sam kontejner jutros su bila i dva kosovska policajca, jedan bez puške, drugi sa automatom na grudima.

"Dobar dan, gazetor...",  obratio sam se jutros policajcu bez puške sa namerom da ga pitam da li je dozvoljeno fotografisanje glasačkog kontejnera.

"Pa, ne znam da li može" odgovorio mi je na lošem srpskom i počešao se po glavi, upitno okrenuo ka kolegi sa puškom.

"Gazetor, foto", čuo sam kako mu nešto govori na albanskom..

Policajac sa puškom odrečno je istog trenutka odmahnuo glavom i tu je sva komunikacija završena.

Fotografisanje glasačkog kontejnera kod Noting Hila nije, dakle, dozvoljeno.

Samo par stotina metara dalje, ka Leposaviću, magistrala je jutros bila okićena srpskim trobojkama kao i sam Leposavić. U Ibarskoj Slatini preko magistrale je zategnuto i veliko belo platno na kome piše - "Ovo je Srbija" a pored je više trobojki.

U Leposaviću, u dvorištu policijske stanice, kako su prethodnih dana i javili svi mediji, dva kontejnera. Računam da su za glasanje.

"Dobar dan, gazetor...", obratio sam se odmah pošto sam prošao plavu kliznu kapiju policijske stanice trojici četvorici policajaca koji su stajali na stepeništu.

"Možeš da slikaš, nego, ovo nisu kontejneri za glasanje, ovi služe za registraciju vozila", sa stepeništa se javio policajac, stariji, sedokos, na dobrom srpskom jeziku.

"A gde su onda kontejneri za glasanje?", zagledao sam po dvorištu policijske stanice.

"Ne znam, raspoređeni, tamo, ovamo", pokazivao mi je policajac levo i desno niz i uz magistralu.

I put od Leposvića prema Lešku, kao i prema Ibarskoj Slatini, jutros je bio okićen bezbrojnim srpskim trobojkama. I magistrala, i bandere pored, i uličice, sokaci, dvorišta, ograde, terase...

Na Jarinju, dva kontejnera postavljeni su takođe sa desne strane puta ka Lešku, uz njih patrolna kola, napolju dvojica policajaca.

"Dobar dan, gazetor...", obratio sam se prvom policajcu sa namerom da ga pitam da li dozvoljeno fotografisanje glasačkih kontejnera.

On se okrenu starijem policajcu u kolima, shvatam, objašnjava mu da želim da fotografišem kontejner.

Koji sekund kasnije objašnjava mi rukama da mogu da slikam kontejner ali da se ne vide policijska kola i policajci.

Slika bez policajaca, ustvari samo pola slike, ali, šta ću, pristajem.

Tridesetak kilometara dalje magistralom prema Zvečanu, kod mosta u Šaljskoj Bistrici – kontrolni punkt.

Jedan ležeći policajac pa drugi, pa betonske prepreke na putu između kojih se vozi deset kilometara na sat, cik–cak pravcem, pa sa desne strane tri ili četiri policijska džipa, ispred dvojica – trojica specijalaca u nekim modernim unifirmama i šlemovima, sa automatskim puškama na grudima.

Prolazim laganom vožnjom, pažljivo me posmatraju ali ne zaustavljaju, a ja odustajem da ih bilo šta pitam.

Malo kasnije, iza skretanja za Banjsku, a na raskrsnici su takođe brojne, velike srpske trobojke, sa leve strane puta još dva glasačka kontejnera, oko njih, nisam stigao da brojim možda i desetak policajaca.

Pre toga, kratka anketa u Ibarskoj Slatini oko izlaznosti:

"Niti ću glasati, niti mi pada na pamet. Kome da glasam, za koga da glasam", popreko me pogledao jedan traktorista kad sam ga zaustavio.

I u Severnoj Mitrovici jedino što jutros ukazuje da su sutra izbori jesu – kontejneri. Jedan kod naselja Tri solitera, čuva ga policija, i još dva iza autobuske stanice ka mostu ka Dudinom kršu i njih čuva policija.

"Nećemo glasati", kratko su mi, bez daljnjeg razjašnjavanja i objašnjavanja, odgovorili dvoje penzionera koje sam zatekao u šetnji na gradskom šetalištu blizu mosta.

"Oni će izabrati svoje i bez mene", uzvratio mi je još jedan Srbin na šetalištu.

Da su na severu Kosova i Metohije sutra lokalni izbori u koje Srbi bojkotuju i na kojima će, kako trenutno stoje stvari, Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica dobiti Albance gradonačelnike i Albance odbornike, jutros je podsetila i kolona od desetak džipova kosovske policije koja je oko devet sati prošla magistralom prema Leposaviću i Jarinju.

Severnom Mitrovicom oko deset sati prošla je kolona vozila sa trobojkom, svadba. Grad je nadletao i jedan helikopter KFOR-a.

image