Srbija i Balkan

Ratni zločin okidač za krvavi sukob: Novi snimci sa mesta ubistva vojnika JNA u Sloveniji 1991.

Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu vodi istragu ubistva trojice pripadnika JNA koje je bilo uvod u rat i raspad Jugoslavije
Ratni zločin okidač za krvavi sukob: Novi snimci sa mesta ubistva vojnika JNA u Sloveniji 1991.© Принтскрин/РТС

Posle više od tri decenije, postoje naznake da bi mogao da bude rasvetljen jedan od prvih ratnih zločina počinjenih na prostoru bivše Jugoslavije, piše RTS. 

Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu vodi istragu ubistva trojice pripadnika JNA, koje je bilo uvod u rat i raspad Jugoslavije.

Vojnici JNA Branko Sedlar i Osmani Nedžmedin, kao i kapetan Slobodan Pantelić, ubijeni su krajem juna 1991. kod graničnog prelaza Škofije u Sloveniji. U tom trenutku na snazi je bilo primirje uspostavljeno posle otcepljenja Slovenije i kratkotrajnih oružanih sukoba slovenačkih milicija i jugoslovenske vojske.

Istraga o tome posle 32 godine vodi se u srpskom Tužilaštvu za ratne zločine.

"Tužilaštvo za ratne zločine postupa u navedenom predmetu, zbog postojanja osnova sumnje da je u mestu Škofije u Sloveniji, u junu 1991, izvršen ratni zločin, kada su ubijeni vojnici JNA Branko Sedlar, Osmani Nedžmedin i Slobodan Pantelić", navode iz Tužilaštva za ratne zločine za RTS.

O tačnim okolnostima njihovog stradanja nema mnogo informacija. Veruje se da bi rasvetljavanju zločina mogli da doprinesu novi snimci s lica mesta, dostavljeni Tužilaštvu. Izjave su dali i članovi porodica ubijenih, među njima i brat kapetana Pantelića. Tvrdi da su ubijeni iz zasede, tokom pokušaja da preuzmu hranu iz obližnje karaule JNA.

"Ja želim ishod ovoga slučaja, da znam koji je taj zločinac, koji su to zločinci, u množini, nije to jedan učesnik, ubili mog brata i dvojicu vojnika, to mi je želja da saznam i ostaće i dalje. I hoću da država naša sadašnja, što kažu prosto rečeno, istera delo na videlo", rekao je Petar Pantelić, brat Slobodana Pantelića.

Zastupnik porodica stradalih ubistvo kod prelaza Škofije karakteriše kao ratni zločin zato što je, ukazuje, reč o nedozvoljenom načinu ratovanja. Rasvetljavanje je, kaže, važno da se istorija ne bi ponovila.

"Smiraj duša srodnika žrtava počinje onoga trenutka kad im se uruče posmrtni ostaci, a završava se kada izvršioci zločina budu osuđeni. Taj smiraj duša je od izvanrednog značaja za opstanak mira među ljudima, a time i među narodima, time se izriče i društveno-moralna osuda čina i sprečava da ljudi uzimaju pravdu u svoje ruke. Tome suđenja služe, ta osećanja nemaju nacionalnost, veru niti rasu", rekao je Dušan Bratić, advokat. 

Kaže i da je u Sloveniji počinjeno mnogo više zločina nego što se u javnosti govori. Za svega nekoliko dana sukoba, podseća, ubijena su 44 vojnika i civila na službi u JNA, a ranjeno 189. Većina su bili vojnici na služenju obaveznog vojnog roka.

image