Srbija i Balkan

Krivokapić: Nije mi žao što nisam potpisao Temeljni ugovor

Bivši premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić nije potpisao Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, iako je na vlast došao na talasu litija
Krivokapić: Nije mi žao što nisam potpisao Temeljni ugovorwww.globallookpress.com © Takis Sagias via www.imago-image

Bivši crnogorski premijer Zdravko Krivokapić izjavio je da mu nije žao što nije potpisao Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom i tvrdi da je time navodno štitio Crkvu.

Krivokapić je za podgorički "Dan" rekao da mu je ugovor koji je nuđen u Beogradskoj patrijaršiji bio nezakonit i neustavan.

"Trajao bih ne znam koliko. Temeljni ugovor je jedna priča koja se vodila od Beograda, određenih episkopa, Demokratskog fronta. Četiri episkopa koji su nadležni za Crnu Goru ugovor su 21. jula poslali Patrijaršiji. Neću dozvoliti da se išta loše nanese Crkvi mojih predaka, zato sam loše i profilisan, da ću žrtvovati državnički čin da bih potpisao nezakonit i neustavan Temeljni ugovor koji mi je nuđen u Patrijaršiji. Ja sam tada štitio i Crkvu. Nije mi žao", tvrdi Krivokapić.

Podsetimo, Krivokapić je u Patrijaršiju došao 27. maja 2021. godine u večernjim časovima i na sastanku sa patrijarhom nije potpisao Temeljni ugovor. Umesto toga, on je tražio odlaganje, odnosno da dokument bude potpisan na Cetinju 30. oktobra, međutim ugovor nije ni tada potpisan.

Temeljni ugovor Crne Gore sa SPC potpisali su 3. avgusta 2022. godine u Podgorici premijer Dritan Abazović i patrijarh Porfirije.

Krivokapić je nakon što je ugovor dospeo u javnost izjavio da je tekst gotovo potpuno isti kao onaj koji je bio dogovoren između SPC i njegove vlade, ali nije objasnio zašto ga onda nije potpisao.

Prema navodima Krivokapića, dakle, tekst ugovora koji mu je nuđen u Patrijaršiji je bio neustavan, da bi onda isti taj tekst potpisao Abazović. Čudno je da je gotovo identični tekst, kako i sam Krivokapić tvrdi, za njega bio neustavan, a Abazović ga je bez problema potpisao.

Krivokapić je na premijersku poziciju došao sa izborne liste Za budućnost Crne Gore, čija je okosnica bio Demokratski front i to tako što mu je poziciju nosioca, prvog na listi, ustupio jedan od lidera tog saveza Andrija Mandić.

Kada je formirao vladu rekao je da će ona biti ekspertska i da u njoj nema mesta za ljude iz Demokratskog fronta.

image