Srbija i Balkan

Berbokova podstiče na sankcije Rusiji: Balkan dobro zna šta je rat

Nemačka ministarka spoljnih poslova poručila da je važno da Republika Srpska prekine političke blokade i separatističku politiku
Berbokova podstiče na sankcije Rusiji: Balkan dobro zna šta je ratNone © Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Svi znamo da jednog dana mora biti postignut sveobuhvatni sporazum između Beograda i Prištine, a koji predviđa potpunu normalizaciju, izjavila je ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok i upitala zašto taj dan stalno pomerati.

Berbokova je u obraćanju šefovima diplomatija Berlinskog procesa danas rekla da "nerešena situacija između ’Kosova’ i Srbije stalno izaziva  tenzije - bilo u vezi sa registarskim tablicama ili isporukama struje".

"To sebi više ne možemo priuštiti", poručila je.

Navela je da zvanični Berlin u potpunosti podržava napore specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka i da se očekuje veća spremnost na kompromise obe strane.

Berbokova je rekla da bi buduća Vlada Srbije trebalo više da se uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, navodeći da se to posebno odnosi na uvođenje sankcija Rusiji.

Kada je reč o BiH, ocenila je da su građani glasali na važnim izborima, na čemu im je čestitala, da bi potom građanima Republike Srpske uputila implicitnu kritiku zbog izbora koji su napravili, većinski glasajući za Milorada Dodika i njegov SNSD.

"Sada je isto tako važno da Republika Srpska prekine političke blokade i svoju separatističku politiku, jer je to u interesu svih građana u toj zemlji. Da bi se napredovalo u evropskoj pristupnoj perspektivi neophodno je učiniti više kako bi se ispunili zahtevi reformskih prioriteta EU", kazala je Berbokova uprkos tome što nikakvo proširenje Evropske unije nije ni na vidiku.

Ministarka je izjavila i da će Nemačka sagledati preporuku Evropske komisije da se BiH dodeli status kandidata: "Mislim da zajedno možemo kod ove važne teme napredovati."

Berbokova je svoje izlaganje počela rečima: "Rat se vratio u Evropu", ukazujući da na Balkanu dobro znaju kako je to kada majke, očevi, braća i sestre nikada više ne mogu zagrliti svoje najmilije.

Naravno, ona nije osudila NATO agresiju na SR Jugoslaviju 1999. godine u kojoj je učestvovala i Nemačka - čiji je šef diplomatije tada bio stranački kolega Berbokove Joška Fišer - već je ustvrdila da će ”predsednik Rusije Vladimir Putin ostati još neko vreme pretnja po mir i bezbednost u Evropi” i naglasila da ”Evropa neće dozvoliti da je on podeli ili zastraši.”

"Naprotiv, to nas je još više zbližilo. On je potcenio našu snagu i našu volju da odbranimo slobodu na našem kontinentu", rekla je Berbokova.

Naglasila je da su mir, stabilnost i ekonomski napredak koji je postignut na Zapadnom Balkanu od odlučujućeg značaja i da je zato bitno da se sve zemlje regiona uvedu u EU.

To je, podvukla je, prioritet nemačke vlade.

Berbokova je istakla da su se zemlje Zapadnog Balkana odlučile za put u budućnost i da je uverena da će njime zajedno koračati.

"Rat se možda vratio u Evropu, ali neće ostati na ovom kontinentu", zaključila je ona.

image