Svet

Berbok: Nema mirovnog sporazuma bez celovite Ukrajine

Greše oni koji sugerišu da treba trgovati teritorijalnim integritetom Ukrajine zarad mira, tvrdi nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok
Berbok: Nema mirovnog sporazuma bez celovite Ukrajine© Tanjug/Fabian Sommer/dpa via AP

Zapad ne treba da prihvati mirovni sporazum koji bi doveo do toga da Ukrajina ostane bez dela teritorije, poručila je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok. 

Ona je navela da bi bilo kakvi ustupci Rusiji u aktuelnom sukobu bili "naivni" i dodala da je takva strategija već pokazala svoje nedostatke, te da greše oni koji sugerišu da treba trgovati teritorijalnim integritetom Ukrajine zarad mira.

"Takve naivne strategije su već propale 2014. godine, videli smo da je aneksija Krima i Donbasa bila samo uvod u ono što se dešava u Ukrajini od 24. februara", rekla je Berbok.

Nemačka šefica diplomatije je dovela u pitanje i spremnost predsednika Rusije Vladimira Putina da pregovara, dodavši da Kremlj, umesto toga, pojačava upotrebu sile.

"Evropi ne treba bezbednost sa Putinovom Rusijom, već bezbednost od Putinove Rusije", istakla je ona i poručila da je bezbednost baltičkih država i istočne Evrope - bezbednost Nemačke. 

"Nemačka će podržati Ukrajinu oružjem koliko god je potrebno", navela je Berbok i obećala dodatnu ekonomsku i humanitarnu pomoć toj zemlji.

Prošle nedelje, ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov potvrdio je dolazak IRIS-T, prve jedinice nemačkih najsavremenijih sistema protivvazdušne odbrane u Ukrajinu i najavio da očekuje još tri isporuke sledeće godine. 

U međuvremenu, nemačka vojska još uvek nema nijednu jednicu ovog sistema, zbog čega su pojedini političari u Nemačkoj pozvali vladu da prioritet da bezbednosti sopstvene zemlje.

"Biznis insajder" je ranije objavio izveštaj u kom se navodi da nemačke snage imaju dovoljno municije za samo dva dana ratovanja.

image