Srbija i Balkan

Patrijarh Porfirije: Užasna bol nam je ranila dušu

Važno da je svako postane bolji i da pogleda u sebe, da potraži krivicu u sebi, poručio je poglavar SPC
Patrijarh Porfirije:  Užasna bol nam je ranila dušu© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Nakon večernjeg bogosluženja u SPC, u svim beogradskim hramovima služen je pomen stradalima u pucnjavi u OŠ "Vladislav Ribnikar".

Okupio se veliki broj građana koji su odali počast žrtvama krvavog pira

U hramu Svetog Save patrijarh srpski Porfirije pozvao je sve građane da se pomole za nevino postradale osnovce i njihovog školskog čuvara Dragana i dodao da svako ima krivicu u sebi i da je roditeljima najteže da nađu utehu.

"Ako ne budemo bolji, ako ne budemo bolje slušali reči Božije, ako reč Božija ne bude naš život i zbog nje ne postanemo bolji, onda će nam sve loše reči postati bumerang", poručio je patrijarh.

Važno da je svako postane bolji, da pogleda u sebe, da svako potraži u sebi krivicu, poručio je poglavar SPC.

"To je početak i ako to činimo, ako tako postavim svoj život, onda imam pravo da uputim primedbe onima koji su beznadežni i ispunjeni brigom", rekao je on i dodao da su ovo verovatno reči koje nije trebao da izgovori danas i da su ovo reči koje su suvišne.

Patrijarh je naveo da su oni koji je trebalo da budu naša budućnost i uteha, odjednom izgubili život.

"Postradali su pred našim očima, u našem komšiluku, sa našom decom i od naše dece i naravno da je užasna bol ranila dušu svakog od nas, jer se radi o našoj deci, jer se radi o događaju koji ne može da se pojmi. Nema logike koja može da pojmi šta se to zbilo, neću reći šta se to zbiva", poručio je srpski patrijarh.

Dodao je da treba da se pomolimo za spas dece koja su nastradala i da se pomolimo za sebe da nam se otvori Božiji put i da razumemo njegovu reč, kao i da razumemo šta treba da bude uzrok i cilj naših života, da znamo smernice, i onda opet bićemo u iskušenju, ali da "moramo da budemo u veri Hristovoj".

"Roditeljima koji su izgubili svoju decu, molim se da im Gospod da utehu, a i da doda veru. Verujem i siguran sam, ne znam kad će videti sve drugačije, jer je ovo nenadoknadivi gubitak i znam da je praznina koja se ne može nadomestiti. Oni su u Carstvu Božijem, u koje ćemo svi otići i ono je sasvim drugačije od ovoga i siguran sam da i vaša deca tuguju zbog vaše tuge, ali i gledaju vas i mole se za vas i sve nas. Da budemo bolji, da budemo odgovorniji i svako na svome mestu".

Istakao je da je važno da se svi pomolimo za ranjene da se što pre oporave.

Dodao je da je više poglavara crkava uputilo saučešće i molitvu za nastradale.

Mnogi u svom životu imaju probleme, podseća patrijarh, neke reše, neke ne reše. Ima mnogo teškoća, nepoznanica, nedoumica.

"Nešto je moglo i da se ne desi u našem životu, a nešto neobjašnjivo se i dešava, ono što ne možemo da izbegnemo, a sa nečim moramo da se suočimo, a to je smrt i ona je jedini nerešivi ljudski problem", dodao je on.

Molitvi je prisustvovao veliki broj građana, dece, učenika škole u kojoj se tragedija desila, kao i ministar prosvete Branko Ružić.

image