Srbija i Balkan

Priština: "Kosovo" će biti deo NATO-a

"Vojska 'Kosova' će biti deo NATO-a i na osnovu njegovih standarda svakodnevno jača", izjavio je ministar odbrane privremenih prištinskih institucija Armend Mehaj
Priština: "Kosovo" će biti deo NATO-awww.globallookpress.com © IMAGO/www.imago-images.de

Ministar privremenih prištinskih institucija Armend Mehaj komentarisao je međunarodnu vojnu vežbu "Defender Europe '23", u kojoj će učestvovati i pripadnici tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga, i poručio da je želja i cilj tzv. Kosova da se priključi NATO savezu.

Vežba "Defender Europe '23" održaće se od 21. maja do 2. juna ove godine, između ostalog, i na prostoru KiM.

Mehaj je saopštio da se pripreme za vežbu nastavljaju "pojačanim intenzitetom" i ocenio da će ona biti "sledeći test" za KBS u kojem će se "pripremati borbeni kapaciteti" Prištine.

"Vojska Kosova će biti deo NATO-a i na osnovu njegovih standarda svakodnevno jača. Kosovo u NATO je takođe jedno od zaveštanja naših boraca", napisao je on na Fejsbuku.

Izaslanik SAD u Prištini Džefri Hovenijer je tokom sastanka sa generalom Stivenom Ozbornom iz Nacionalne garde Ajove, koja obučava tzv. Kosovske bezbednosne snage, poručio da SAD podržavaju njihovu transformaciju u snage teritorijalne odbrane.

"Cenimo istrajno partnerstvo Ajove sa KBS-om, pošto podržavamo desetogodišnji plan KBS-a da postanu multietničke, profesionalne snage za teritorijalnu odbranu, interoperabilne sa NATO-om", naveo je Hovenijer na Tviteru.

image