Srbija i Balkan

Priština povećava kapacitete KBS: U pripremi četiri nova centra za obuku po NATO standardima

Uspeli smo 2023. godine da izvršimo eksproprijaciju zemljišta iz strateških razloga Ministarstva odbrane, poručio je ministar za infrastrukturu prištinske vlade
Priština povećava kapacitete KBS: U pripremi četiri nova centra za obuku po NATO standardimaGetty © Chris McGrath

Ministar odbrane tzv. Kosova Armend Mehaj i ministar za infrastrukturu Liburn Aliju predstavili su, kako ih nazivaju, dva velika projekta koji imaju za cilj povećanje kapaciteta za obuku Kosovskih bezbednosnih snaga iz strateških razloga: u Babaj Boksu, Đakovici i na aerodromu Đakovica, javlja prištinska "Koha".

Mehaj je rekao da se Aerodrom Đakovica prilagođava za potrebe Ministarstva odbrane, dok će naselje u Đakovici Babaj Boks biti transformisano u operativni prostor za KBS, gde će biti izgrađeni taktički poligoni.

"Aerodrom Đakovica je u funkciji u odbrambene svrhe. Naselje Babaj Boks biće transformisano u operativni prostor KBS-a, gde će biti izgrađeni taktički poligoni po standardima NATO-a. Taktički poligoni u Babaj Boksu biće moderni i izgrađeni po standardima američke vojske i NATO-a. Ovi poligoni će biti u funkciji ne samo za našu vojsku, već i za sve naše strateške partnere. Dok je na aerodromu planirana je izgradnja različitih objekata operativne namene za vojsku 'Kosova'", rekao je Mehaj na konferenciji za novinare.

Aliju je rekao da je eksproprijacija imovine za realizaciju ovih projekata prioritet ministarstva koje on vodi. Naglasio da su eksproprisali skoro sve nekretnine koje su prešle na ime vlade.

"Uspeli smo 2023. godine da izvršimo eksproprijaciju iz strateških razloga Ministarstva odbrane. Do sada je uplaćeno 9,4 miliona evra. Nakon izvršenih uplata, uputili smo zahtev Katastarskoj agenciji da se eksproprisana imovina prenese na Vladu za potrebe Ministarstva odbrane. Skoro sva imovina je preneta na ime vlade", rekao je Aliju.

Posebno je zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama na realizaciji ovih projekata.

image