Srbija i Balkan

Odalović: Imamo informacije o mogućoj lokaciji masovne grobnice na KiM o kojoj se godinama ćuti

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije istakao je da ukoliko Priština ispoštuje dogovor postignut u Briselu, počeće rad rad na terenu, pretraga i provera lokacija
Odalović: Imamo informacije o mogućoj lokaciji masovne grobnice na KiM o kojoj se godinama ćuti© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je za RTS da ako prištinska strana pokaže spremnost da usvoji potpisanu Deklaraciju o nestalim osobama, ući ćemo u nastavak procesa veoma brzo. To znači da će otpočeti rad na terenu, pretraga i provera lokacija.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a Odalović je istakao da je Kurti blokirao proces pre dve godine u Briselu.

"Ako na prištinskoj strani bude spremnosti, da ono što je potpisala implementira, vrlo brzo ćemo ući u nastavak procesa i krenuti da radimo na terenu, da pretražujemo lokacije na kojima će se, prema informacijama, koje pominje Priština, izvršiti provere", rekao je Odalović.

"Imamo informacije o mogućoj lokaciji masovne grobnice a da se o njoj godinama ćuti, ona se ne pretražuje. To je važna stvar celog ovog procesa", podvukao je Odalović.

Takođe, važno je i formiranje zajedničke komisije, na čijem čelu bi trebalo da bude EU, a s predstavnicima Beograda i Prištine i Međunarodnim komitetom Crvenog krsta, koji inače predsedava radnoj grupi za nestala lica.

"I da to bude dodatna podrška, jer nam vetar u leđa treba, zbog ogromnog broja arhiva koji su izneli međunarodni predstavnici koji su bili u različitim misijama, da budu dostupni Prištini i Beogradu, da u njihovim pretragama vidimo da li imamo informacije o potencijalnim lokacijama", izjavio je predsednik Komisije za nestala lica.

Napomenuo je i da porodice ovde imaju značajniju ulogu.

"Predsednik Vučić je u Briselu rekao da nam treba 24 sata od prijave lokacije, o postojanju grobnice – mi ćemo biti na lokaciji. Pozvaćemo Prištinu da bude zajedno sa nama, da uradimo to transparentno, ali to tražimo i od Prištine, to je elementarna stvar zbog pristupa", zaključio je Odalović. 

image