Srbija i Balkan

Završen sastanak u Briselu, usvojena Deklaracija o nestalim licima

Dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou završen je danas u Briselu
Završen sastanak u Briselu, usvojena Deklaracija o nestalim licima© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo, File

U Briselu je danas, završena nova runda dijaloga Beograda i Prištine uz posredstvo EU. Tom prilikom usvojena je Deklaracija o nestalim licima, a bilo je reči i o statutu Zajednice srpskih opština (ZSO).

U saopštenju visokog predstavnika EU je navedeno da su predsednik Vučić i Kurti, posredstvom EU, potvrdili važnost rešavanja sudbine preostalih nestalih osoba, kako bi se okončala patnja njihovih najbližih i kako bi se negovalo trajno pomirenje i mir.

Borelj: EU očekuje opipljiv napredak

Navodi se da su obe strane prepoznale pitanje nestalih osoba kao humanitarno, i da su hitno potrebni dodatni napori da bi se olakšao položaj porodica i šire zajednice.

Kako se navodi u saopštenju, prepoznato je da je važan posao odrađen kroz Radnu grupu za nestale osobe, kojom predsedava Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC). Kao znak zajedničke rešenosti da se osigura puna implementacija obaveza na polju nestalih osoba, usvojena je Deklaracija o nestalim osobama.

Takođe, u saopštenju se ističe da su se dve strane dogovorile da usaglase operativne detalje na sledećem sastanku na nivou glavnih pregovarača.

"Od 6.065 slučajeva nestalih osoba u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 200. godine, ostalo je nerešeno 1.621. Više od 20 godina kasnije. njihove porodice nastavljaju da žive u patnji, ne znajući gde su njihovi najmiliji. Porodice imaju prvo da znaju sudbinu njihovih rođaka, kao i društvo u celini", saopšteno je.

EU pozdravlja usvajanje deklaracije i očekuje da obe strane postignu opipljiv napredak. Kako se napominje, Zajednički komitet za praćenje implementacije sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i njegovom implementacionog aneksa će redovno razmatrati napredak.

Šta piše u deklaraciji

Dve strane su se zajednički obavezale:

- Da se osigura puna implementacija odgovarajućih obaveza u oblasti nestalih lica

- Da blisko sarađuju na identifikaciji mesta sahranjivanja i praćenju iskopavanja

- Da se obezbedi potpun pristup pouzdanim i tačnim informacijama koje pomažu da se lociraju i identifikuju preostale nestale osobe u vremenskom periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. Ovo uključuje sve materijale, beleške, naređenja, dokumenta, video zapise, audio snimke i sve druge dokumente uključujući i one sa statusom poverljivosti u posedu institucija obe strane, relevantne za ovaj kontekst

- Da se stavi na raspolaganje sva domaća i međunarodna dokumentacija od značaja za utvrđivanje sudbine preostalih nestalih lica

- Da se koriste satelitski podaci, LIDAR i druga napredna tehnologija u otkrivanju masovnih grobnica

- Na omogućavanje i podsticanje aktivnog angažovanja porodica nestalih lica u procesu identifikovanja njihovih sudbina

- Da se adekvatno osiguraju prava i odgovori na potrebe porodica nestalih lica

- Na osnivanje i zajednički rad kroz Zajedničku komisiju kojom predsedava Evropska unija i koju posmatra ICRC sa ciljem da podrži napore za rešavanje sudbine preostalih nestalih osoba

- Da se prati i podrži rad i napredak koji je ostvarila Radna grupa za nestala lica preko Zajedničke komisije. U tom kontekstu, strane će razmotriti i ažurirati Projektni zadatak i Opšti okvir Radne grupe.

Operativni detalji biće dogovoreni na sledećem sastanku Dijaloga o normalizaciji odnosa uz posredovanje EU.

Vučić: Termin "prinudno nestali" naglašava okolnosti pod kojima je neko nestao

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u priloženoj potpisanoj izjavi uz Deklaraciju o nestalim licima koja je večeras usvojena u Briselu naveo da termin "prinudno nestali", koji se inače koristi u deklaraciji, nije striktno pravni termin, već da naglašava okolnosti pod kojima je neko lice nestalo, bez obzira na različite pravne kvalifikacije prema međunarodnim i nacionalnim zakonima.

"Ovo pojašnjenje je dato kako bi se izbegli bilo kakvi nesporazumi ili tumačenje termina 'prinudnog nestanaka' kao 'prisilnog nestanaka' koji ima jasno pravno značenje definisano Međunarodnom konvencijom za zaštitu svih lica od prisilnog nestanka (2006)", navodi se u izjavi koju je potpisao Vučić.

Dodao je da osoba može "prinudno nestati" kao posledica dela koje je počinio pojedinac, vojska, paravojna, politička ili druga grupa ili organizacija povezana sa sukobom.

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković rekao je večeras u obraćanju medijima u Briselu da je uz Deklaraciju o nestalim osobama priloženo i pismo koje je potpisao Vučić i kojim je zaštićena država Srbija.

Oko 18 časova, delegacija Beograda predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem stigla je u zgradu EU u Briselu, a pre njih i delegacija Prištine na čelu sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, kao i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Sastanku prisustvuje i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Interesi Srbije i srpskog naroda na KiM su uvek i zauvek iznad svega

Uoči nove runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, Vućić se sastao sa Žozepom Boreljom.

"Uoči početka još jednog teškog sastanka u Briselu. Interesi Srbije i srpskog naroda na KiM su uvek i zauvek iznad svega", poručio je Vučić na Instagramu.

Za razliku od prethodnih sastanaka, kada su prvo najavljeni bilateralni, pa trilateralni sastanci, danas je u planu samo zajednički sastanak posle kojeg će se Borelj obratiti javnosti.

Kako Tanjug javlja, pre sastanka, Kurti se sastao sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Poslednji sastanak Vučića i Kurtija bio je u Ohridu, 18. marta.

image