Srbija i Balkan

Petković: Zaštitili smo interese države Srbije kada je reč o Deklaraciji o nestalima

Pre usvajanja teksta priložena i izjava koju je potpisao predsednik Aleksandar Vučić, gde su razjašnjene važne stvari u vezi sa terminom koji se pominje u Deklaraciji o nestalim osobama, rekao je direktor Kancelarije za KiM
Petković: Zaštitili smo interese države Srbije kada je reč o Deklaraciji o nestalima© FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Pre usvajanja Deklaracije o nestalim osobama, razjašnjene su važne stvari u vezi sa terminom koji se pominje u deklaraciji, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković. 

On je u izjavi za novinare u Briselu rekao da je usvojeni tekst Deklaracije prethodno usaglašen na tehničkom nivou.

"Ono što je važno to je da je pre usvajanja teksta deklaracije priložena i izjava koju je potpisao predsednik Aleksandar Vučić, gde su razjašnjene važne stvari u vezi sa terminom koji se pominje u Deklaraciji o nestalim osobama. Ova izjava potvrđuje da smo zaštitili interese države Srbije kada je reč o ovom pitanju", rekao je Petković.

On je istakao da Srbija više od dve godine insistira na usvajanju ove deklaracije.

"Sve vreme Priština vrši opstrukciju i ne želi da se dogovorimo jer insistira na terminu 'prisilno nestali' koji je pravni konstrukt, odnosno termin koji je definisan u tački 2. Međunarodne konvencije o prisilnom nestanku, a namerno su insistirali na terminu da bi Priština mogla da se poziva na to i da traži odgovornost Beograda kada je reč o prisilnom nestanku. To je u ovoj izjavi jasno podvučeno", rekao je Petković.

U tekst deklaracije, kako navodi, ušao je termin "nestali pod prinudom".

"To nije pravni konstrukt i ne uključuje bilo kakvu odgovornost države Srbije u pravnom smislu, već ukazuje samo na okolnosti pod kojima je određena osoba odnosno lice nestalo", istakao je Petković. 

Direktor kancelarije za KiM je podsetio da se još uvek potražuje 1.621 lice koje se vodi kao nestalo, od čega je 568 srpske nacionalnosti i dodao da je to humanitarno i civilizacijsko pitanje - da se konačno utvrdi puna istina. 

"Postupili smo po svim zahtevima Prištine, iskopali 23 lokacije u centralnoj Srbiji, a Priština ne postupa po nalozima Beograda za devet lokacija gde se nalaze Srbi", naveo je Petković i dodao da se nastavlja razgovor o Statutu ZSO. 

Neprijatne scene tokom predstavljanja nacrta statuta

Članica Upravljačkog tima za Zajednicu srpskih opština Danijela Vujičić rekla je da prištinska strana nije htela da sasluša predstavljanje nacrta statuta Zajednice srpskih opština.

Ona je novinarima rekla da je njen tim danas posle pet godina imao priliku da predstave nacrt statuta ZSO  koji je završen još 2018. godine.

"Doživele smo jednu veliku neprijatnost, koleginica Belović i ja i da se nije umešao predsednik, nastao bi haos", rekla je ona novinarima.

Kurti i Besljimi su stalno dobacivali, nisu nam dali da govorimo, da nije bilo predsednika Vučića nastao bi haos. Prvo što je predsednik rekao kada smo ušle u prostoriju, koleginica Belović i ja, bilo je: "Gde ste moje Srpkinje sa srpskog Kosova i Metohije?". Tu je nastao totalni haos - zašto se koristi Kosovo i Metohija, "to nije deo Srbije"...

"Već dve nedelje unazad oni vrše takav pritisak na upravljački tim. Imali su pet godina da se dogovore sa nama oko svega, bili smo otvoreni za saradnju a sada ispada da ne želimo saradnju. To dokaz koliko su odgovorni i žele da formiraju ZSO", rekla je ona a preneo RTS.

image