Srbija i Balkan

Dodik na obeležavanju Dana vojske RS: 12. maj najvažniji datum u istoriji srpskog naroda

Vojska RS je narodna, živi u narodu i ostaće ona koja će biti obeležena i slavljena i u budućnosti. Čast svim stradalim pripadnicima VRS-a za slobodu srpskog naroda, rekao je predsednik Republike Srpske
Dodik na obeležavanju Dana vojske RS: 12. maj najvažniji datum u istoriji srpskog naroda© Borislav Zdrinja

Dan Vojske Republike Srpske i Trećeg pešadijskog puka obeležen je u Banjaluci, u kasarni "Kozara". Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je ovaj datum veoma važan u istoriji srpskog naroda.

"Veoma važan datum u istoriji srpskog naroda - 12. maj 1992. kada je formirana VRS kao oružani, odbrambeni izraz borbe za slobodu našeg naroda na ovim prostorima. Vojska koja je bila narodna, slobodarska, patriotska, antifašistička i vojska koja nije počinila zločine i časno se borila za slobodu ovog naroda", istakao je Dodik, prenosi RTRS.

Izrazivši žaljenje zbog ukidanje Vojske Republike Srpske, Dodik je poručio da je to bio "loš datum" u istoriji srpskog naroda u BiH.

"Žao nam je i krivo zbog ukidanja VRS. To je loš datum u istoriji našeg naroda", naveo je predsednik Republike Srpske.

On je rekao da Treći pešadijski puk neguje i baštini tradiciju VRS.

"Vojska Republike Srpske je narodna, živi u narodu i ostaće ona koja će biti obeležena i slavljena i u budućnosti. Čast svim stradalim pripadnicima VRS-a za slobodu srpskog naroda", naveo je Dodik.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Danijel Egić, učesnik Odbrambeno-otadžbinskog rata, rekao je da je srpski narod preko VRS sačuvao svoje ognjište, svoje porodice, te poručio da je Republika Srpska tekovina koju mlade generacije dalje moraju da čuvaju.

Sloboda nema cenu

Zamenik ministra odbrane u Savetu ministara Aleksandar Goganović rekao je da je Vojska Republike Srpske sačuvala srpski narod i teritoriju, omogućivši srpskom narodu slobodu na ovom prostoru, zbog čega se mora čuvati Republika Srpska.

"Sloboda nema cenu, srpski narod ju je skupo platio u proteklom ratu, zbog čega se mora čuvati Republika Srpska i istorijsko pamćenje i sećanje na Vojsku Republike Srpske" istakao je Goganović.

Na stadionu Kozara, nakon svečane predaje raporta komandanta Trećeg pešadijskoga puka, brigadira Sretena Miloševića zameniku ministra odbrane u savetu ministara Aleksandru Goganoviću, intonirane su himna Republike Srpske "Moja Republika" i himna BiH.

U Centralnoj spomen-sobi služen je parastos za više od 23.000 boraca koji su živote dali za stvaranje Republike Srpske.

U ime institucija Republike Srpske venac je položio predsednik Srpske Milorad Dodik, u pratnji predsednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, premijera Srpske Radovana Viškovića i izaslanika srpskog člana i predsedavajuće Predsedništva BiH Željke Cvijanović. Venac je položila i delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Cveće su položile delegacije Trećeg pešadijskog puka, predstavnika u institucijama Republike Srpske, srpskih predstavnika u institucijama na nivou BiH, organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i penzionisani oficiri i generali Vojske Republike Srpske.

Odluku o formiranju Vojske Republike Srpske, Skupština srpskog naroda u BiH, donela je na zasedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine.

Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, 210.000 boraca branilo je i odbranilo Republiku Srpsku od kojih je 23.801 pripadnik položio život u temelje Republike Srpske, dok ih je 40.000 ranjeno.

image