Srbija i Balkan

Patrijarh na početku Sabora: Sve što čini jedan tiče se čitave Crkve

Radni deo zasedanja najvišeg crkvenog tela počinje sutra u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru
Patrijarh na početku Sabora: Sve što čini jedan tiče se čitave Crkve© Српска православна црква

Redovno godišnje zasedanje najvišeg crkvenog tela, Svetog arhijerejskog Sabora, započelo je molitveno, kako je to uobičajeno, svetom arhijerejskom liturgijom koju je u Hramu Svetog Save služio patrijarh srpski Porfirije.

Sasluživali su arhijereji okupljeni na Saboru, a na kraju liturgije služen je čin priziva Svetog Duha za početak zasedanja.

Običaj i predanje jeste da se episkopi crkve Hristove sabiraju da služe svetu liturgiju, ali istovremeno da razmišljaju o svim izazovima sa kojima se suočava i Crkva kao takva, ali i svaki pojedinac tamo gde se nalazi u svom vremenu i prostoru, rekao je patrijarh Porfirije obraćajući se arhijerejima okupljenim na Saboru.

"Mi danas živimo i u vremenu i u prostoru koji je globalno selo, a to znači da ne postoji ništa što nas se ne tiče i ne postoji ništa što bilo gde da se dogodi neće doći i do nas. I u najudaljenijem mestu i najusamljenijoj tački zemljinog šara dopire sve ono što se naizgled nalazi daleko. Globalni svet je pokazao da smo i spolja, kao i da sve što čini jedan tiče se čitave Crkve, ali i čitavog ljudskog roda", rekao je poglavar SPC dodajući da se zato Sabor i sabira.

On je dodao da su srpski arhijereji došli iz čitavog sveta, sa svojim iskustvom i uvidima, i da su se svi zajedno sabrali pokušavajući da razumeju šta se zbiva oko nas i u nama, a onda verom i molitvom da daju odgovore na sva zbivanja i izazove.

"U Saboru i saborno uvek će biti jedna i jedinstvena reč, jer će biti reč Hristova. Ponekad će reč Crkve biti naizgled opora i gorka, a ponekad i blaga. Međutim, ona će uvek biti reč Hristova, a to znači uvek će biti otrežnjujuća i isceljujuća", istakao je srpski patrijarh.

On je poželeo da Sabor protekne u miru, međusobnom razumevanju, ljubavi, slobodi i mogućnosti da svako iznese svoje mišljenje i stav.

"Molimo, braću, sestre i vas koji ste se ovde sabrali narode Božji, da se molite za nas episkope, jer Crkva smo svi mi. I zato ću samo dodati da onda kada neko prepoznaje u Crkvi silu Božju on je prepoznaje u svima nama zajedno. I opet, kada neko, a imamo nažalost neretko i takve izazove i iskušenja, izvrće ono što je reč Crkve, neretko kleveće, menja teze, određuje šta Crkva treba da čini, on to kaže svima nama", rekao je patrijarh.

On je dodao da nije Crkva samo četrdeset ili pedeset episkopa nego je Crkva narod Božji, a episkopi su na mestu i po obličju Hristovom da bi prinosili u ime svih žrtvu beskrvnu i da bi vršili tajnu Hristovu.

Najvišim crkvenim telom, Svetim arhijerejskim Saborom predsedava patrijarh srpski, a njegovi članovi su svi eparhijski i vikarni episkopi Srpske pravoslavne crkve.

Radni deo zasedanja počinje sutra u kripti Svetog velikomučenika kneza Lazara hrama Svetog Save na Vračaru.

Po proceduri određenoj Poslovnikom o radu, zasedanje počinje usvajanjem dnevnog reda koji čine prispeli predmeti dostavljeni od strane Svetog arhijerejskog Sinoda, a nastavlja se razmatranjem izveštaja o arhipastirskom radu svih eparhijskih arhijereja, centralnih crkvenih tela, organa i zavoda, saopštila je SPC.

Na kraju zasedanja Sabor će o svom radu izdati saopštenje za javnost.

 

image