Srbija i Balkan

Poštovanje suvereniteta samo za odabrane: Sraman Samit Saveta Evrope u Rejkjaviku i otpor Srbije

Nakon Drugog svetskog rata na tlu Evrope osnovana je organizacija sa misijom očuvanja ličnih i demokratskih prava i sloboda, međutim, ovih dana svedočimo posrnuću ove nekada izuzetno važne organizacije
Poštovanje suvereniteta samo za odabrane: Sraman Samit Saveta Evrope u Rejkjaviku i otpor Srbijewww.globallookpress.com © Dwi Anoraganingrum via www.imago

U Rejkjaviku danas počinje dvodnevni Samit Saveta Evrope na kome će Srbija učestvovati, ali samo na ambasadorskom nivou. Na takav potez Beograd se odlučio zbog toga što bi na sastanku trebalo da bude usvojena Deklaracija o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine, Moldavije i Gruzije, ali u kojoj se to pravo ne garantuje drugim državama.

Naime, Srbija je pokušala da uloži amandman na tekst deklaracije gde bi se uz suverenitet ove tri države dodalo: "kao i svih drugih članica Saveta Evrope", ali to nije usvojeno uprkos tome što Beograd nije tražio da eksplicitno piše da pravilo važi i za Srbiju.

Postalo je očigledno je da Savet Evrope selektivno primenjuje pravilo poštovanja teritorijalnog integriteta, svesno ga kršeći na primeru Srbije.

"A onda smo shvatili, u stvari, posebno na insistiranje Nemačke, da teritorijalni integritet postoji za one čiji teritorijalni integritet priznaju oni, a ne UN. Tako da će njihova želja biti da se štiti teritorijalni integritet tamo gde njima odgovara", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nekadašnji šef naše diplomatije Živadin Jovanović kaže za RT Balkan da je Srbija izabrala umerenu odluku da bude prisutna na samitu, ali na nižem nivou u odnosu na druge, kako bi je razumeli.

"Izgleda da Srbiju u tim evropskim forumima ne shvataju ozbiljno i Srbija je prinuđena da pošalje takav signal da neće prihvatati neravnopravan tretman i diskriminaciju", napominje naš sagovornik.

Pravda više ne stanuje na adresi SE

Kako ističe Jovanović, ako se drugim državama priznaje pravo na teritorijalni integritet i suverenitet, po kom principu se to selektivno primenjuje i ne garantuje Srbiji.

"Normalno je da Srbija pošalje ozbiljnu poruku o neprihvatljivosti jednostranih odluka i stavova na štetu Srbije i da pošalje poruku da ne prihvata diskriminaciju i kršenje principa ravnopravnosti i jednakog odnosa bez dvostrukih standarda", smatra Jovanović.

Na pitanje da li očekuje reakcije na potez Srbije, Jovanović kaže da bi bilo dobro da ih bude u smislu ispravljanja dosadašnjih jednostranih poteza prema Srbiji.

"Zaboravlja se i gubi iz vida da je Srbija stara evropska država sa jasnim granicama, sa granicama sa kojima je ušla u UN i u Evropsku organizaciju za bezbednost i saradnju. U ostalom, ušla je sa tim granicama i u Savet Evrope. I sada nekim arbitrarnim prilazom Srbija se diskriminiše", upozorava Jovanović.

Napominje da nijedna suverena država ne bi prihvatila takvu diskriminaciju.

Podsetimo, ovo je nastavak diskriminatorske politike Saveta Evrope, koji je nedavno protivno svim međunarodnim normama na nivou Komiteta ministara izglasao prijem takozvanog Kosova u tu instituciju.

Nakon Drugog svetskog rata na tlu Evrope osnovana je organizacija sa misijom promovisanja ljudskih prava, demokratije i vladavine prava. U svojim institucijama ima i Evropski sud za ljudska prava. To je ona institucija na koju obespravljeni pomisle kada kažu da će pravdu tražiti u Strazburu. Međutim, pravda više ne stanuje na adresi Saveta Evrope.

image