Svet

Savet Evrope proglasio spasavanje dece u Ukrajini "genocidom"

Parlamentarna skupština SE smatra da bi spasavanje dece iz zone sukoba u Ukrajini trebalo da se "odmah i bezuslovno" prekine
Savet Evrope proglasio spasavanje dece u Ukrajini "genocidom"www.globallookpress.com © Sergey Aksyonov/Twitter.com

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) izglasala je na današnjoj sednici rezoluciju kojom se evakuacija dece iz zone sukoba u Ukrajini od strane ruskih snaga proglašava za "genocid".

Dokument je usvojen sa 87 glasova za, prenosi "Gardijan". Jedan poslanik je glasao protiv, a drugi bio uzdržan.

PSSE u rezoluciji poziva da se preduzmu neposredne i hitne mere kako bi se zaustavila "praksa nezakonitog prisilnog premeštanja i deportacije ukrajinskog stanovništva koju sprovodi Ruska Federacija", a posebno "politika premeštanja dece iz porodica i njihova kasnija apsorpcija u rusko državljanstvo, identitet i kulturu".

"Skupština ističe potrebu za evidentiranjem i praćenjem pojedinačnih slučajeva, kako da bi se omogućili mehanizmi za brzo obeštećenje i da bi se prikupili dokazi o odgovornosti kako bi se počinioci, na svim nivoima odgovornosti, priveli pravdi", dodaje se u dokumentu.

PSSE je pozvala da se spasavanje dece u zoni sukoba čiji je život u opasnosti "odmah i bezuslovno" prekine i zahtevala da Rusija omogući pristup nevladinim i dobrotvornim organizacijama, kao i da pruži informacije o tome gde se deca sada nalaze.

U rezoluciji se tvrdi da je Rusija počela da seli decu sa teritorija Donjecka i Luganska pre početka Specijalne vojne operacije 24. februara prošle godine.

Zvanična Moskva više puta je demantovala lažne vesti o prisilnoj deportaciji dece navodeći da je reč o humanitarnim akcijama čiji je cilj evakuacija dece iz zona ratnih dejstava, tačnije spasavanje njihovih života. 

Portparolka ruskog ministartsva spoljnih poslova Marija Zaharova prokomentarisala je da navodna zabrinutost Zapada izgleda licemerno i cinično ako se pogledaju katastrofalni problemi hiljada maloletnih Ukrajinaca u zemljama Evropske unije.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja je objasnio da su ukrajinska deca preseljena u Rusiju jer je Moskva jednostavno želela da ih spasi od opasnosti koju mogu predstavljati vojne operacije.

Povodom sudbine dece koja su sklonjena u Rusiju oglasio se i lider Čečenije Ramzan Kadirov koji je predložio "haškim parazitima" da, zbog dece koja su sa ratne zone evakuisana u Rusiju, uruče Putinu Nobelovu nagradu za mir.

Ta deca su, kako je rekao, spasena, nahranjena i poslata u škole, dok Zapad ni ukrajinske izbeglice nije mogao da primi ljudski.

image