Rusija

Nebenzja poručio: U Rusiji nema masovnog prinudnog usvajanja ukrajinske dece

Kijevski režim nasilno odvodi decu iz Donbasa, čak ih oduzima od živih roditelja, dok Zapad ćuti i nema nikakve prigovore na to, kaže stalni predstavnik Rusije pri UN
Nebenzja poručio: U Rusiji nema masovnog prinudnog usvajanja ukrajinske dece© Tanjug/AP Photo/Seth Wenig

Kijev nasilno izvodi decu iz Donbasa, šta više, oduzimaju decu iz porodica koje odbijaju da se evakuišu iz zona sukoba na teritoriju koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, u iščekivanju dolaska ruskih vojnika, koje te porodice doživljavaju kao oslobodioce, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

"Kijevski režim nasilno odvodi decu iz Donbasa, čak ih oduzima od živih roditelja. Vidimo da Zapad nema nikakve prigovore na to. Ili, kako sada kažu, 'ovo je drugačije'", rekao je Nebenzja.

Ruski diplomata je dodao da zapadne zemlje pripisuju Rusiji promenu ukrajinskog identiteta kao cilj evakuacije dece, uporedivši takve manipulacije sa zločinom.

"Zapad ignoriše činjenice o prisilnoj ukrajinizaciji Rusa širom Ukrajine, uključujući i decu. Većina dece koja su evakuisana u Rusiju iz zone sukoba u Ukrajini, bila su sa roditeljima ili starateljima. Zanemarljiv deo ovog broja su bili đaci ustanova za siročad i decu koja su ostala bez roditeljskog staranja", naveo je.

U Rusiji nema masovnog prinudnog usvajanja ukrajinske dece

Nebenzja je istakao da u Rusiji nema masovnog prinudnog usvajanja ukrajinske dece i da iza takvih mitova stoje zapadni i ukrajinski mediji. On je dodao da Moskva ne sprečava decu da održavaju kontakte i komunikaciju sa rođacima i prijateljima i da teži njihovom ponovnom ujedinjenju.

"Glavni zadatak ovog sastanka u UN nije samo da se razotkriju očigledni dvostruki standardi Zapada, već i da se razbiju mitovi koje repriziraju zapadni i ukrajinski mediji. Samo siročad i deca koja su ostala bez roditeljskog staranja iz ustanova u administrativnim granicama Donjecke i Luganske Narodne Republike, prebačena su pod privremeno starateljstvo ili starateljstvo ruskih državljana. Ovaj institut je nastao da decu vrati roditeljima ako ih pronađu", naglasio je.

Nebenzja je ukazao na praksu odvođenja dece iz porodica ukrajinskih izbeglica u Evropi, gde već postoje stotine takvih slučajeva.

"To se dešava u Nemačkoj, Španiji i Portugalu. Istovremeno, majkama koje pokušavaju da vrate svoje dete iz sirotišta preti krivični progon. Ukrajinski ambasadori i generalni konzuli u odgovoru samo sležu ramenima", dodao je diplomata.

Sramotan odlazak zapadnih delegata sa sastanka Saveta bezbednosti tokom govora Lvove-Belove

Stalni predstavnik Rusije u UN nazvao je sramotom odlazak zapadnih diplomata u kojoj je održan neformalni sastanak Saveta bezbednosti UN uz učešće Marije Lvove-Belove, komesara za prava deteta pri predsedniku Rusije.

"Video sam da su iste delegacije ponovo užurbano 'evakuisale' iz prostorije. Nadam se da to nije bila evakuacija zbog hitnog slučaja. U svakom slučaju, želimo im sve najbolje i molimo se za njih. Šalu na stranu. Ove delegacije su stvorile istorijsku priliku za sastanke po formuli 'Arija'. Ono što se danas dogodilo smatramo potpunom sramotom sa njihove strane. Naravno, zapamtićemo ovo", poručio je.

Podsetimo, Britanija je blokirala veb-prenos neformalnog sastanka Saveta bezbednosti UN o Ukrajini na kojem je trebalo da govori ruska komesarka za prava deteta Marija Lvova-Belova, koju Međunarodni krivični sud u Hagu optužuje za navodne ratne zločine.

Tema ranije dogovorenog sastanka je "evakuacija dece iz zone sukoba", a iz Moskve su saopštili da će se u diskusiju, virtuelno, uključiti i komesarka Marija Lvova-Belova. Pošto se neformalni sastanci ne održavaju u sali Saveta bezbednosti, svih 15 članica mora da se saglasi da dozvoli veb emitovanje skupa.

"Ne treba da joj se priušti platforma UN za širenje dezinformacija", navodi se u saopštenju portparola britanske misije UN. "Ako želi da opravda svoje postupke, može to da učini u Hagu".

image