Svet

Britanija blokirala obraćanje ruske komesarke za prava deteta u UN: Sve što ima neka kaže u Hagu

Međunarodni sud u Hagu izdao je nalog za hapšenje dečje ombudsmanke Marije Lvove-Belove
Britanija blokirala obraćanje ruske komesarke za prava deteta u UN: Sve što ima neka kaže u HaguGetty © Pool / Pool

Britanija je blokirala veb-prenos neformalnog sastanka Saveta bezbednosti UN o Ukrajini na kojem bi trebalo da govori ruska komesarka za prava deteta koju Međunarodni krivični sud u Hagu optužuje za navodne ratne zločine.

Tema ranije dogovorenog sastanka je "evakuacija dece iz zone sukoba", a iz Moskve je saopšteno da će se u diskusiju, virtuelno, uključiti i komesarka Marija Lvova-Belova. Pošto se neformalni sastanci ne održavaju u sali Saveta bezbednosti, svih 15 članica mora da se saglasi da dozvoli veb emitovanje skupa, navodi "Gardijan".

Međunarodni krivični sud sa sedištem u Hagu izdao je prošlog meseca nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i Lvove-Belove, optužujući ih za nezakonito deportovanje dece iz Ukrajine i protivzakonito prebacivanje ljudi u Rusiju iz Ukrajine.

"Ne treba da joj se priušti platforma UN za širenje dezinformacija", navodi se u saopštenju portparola britanske misije UN. "Ako želi da opravda svoje postupke, može to da učini u Hagu".

Diplomate kažu da je retkost da se internet prenos u UN blokira. Međutim, navodi britanski list, Kina je prošlog meseca blokirala veb prenos neformalnog sastanka Saveta bezbednosti o kršenju ljudskih prava u Severnoj Koreji koji su sazvale SAD.

Lvova-Belova je ranije rekla da je spremna da pošalje decu nazad u Ukrajinu, ako njihove porodice to zatraže.

Ukrajina optužuje Rusiju da je "otela" više od 16.000 dece od početka Specijalne vojne operacije u februaru prošle godine. Rusija kaže da "spasava" decu iz zona borbenih dejstava i da ima uspostavljenu proceduru da se ona ponovo spoje sa svojim porodicama.

Lvova-Belova je novinarima rekla da je nije kontaktirao "nijedan predstavnik ukrajinskih vlasti" u vezi sa deportovanom decom od početka sukoba i pozvala roditelje da joj se obrate mejlom. "Pišite mi... da nađem vaše dete", rekla je.

Zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski prokomentarisao je rampu Britanije rekavši da će "Rusija od sada blokirati veb prenose svih sličnih sastanaka Ujedinjenih nacija pozivajući se na 'klauzulu o cenzuri Velike Britanije'".

Prema izveštaju koji je u utorak objavila kancelarija Lvove-Belove, 16 dece iz devet porodica ponovo je spojeno sa svojim ukrajinskim rođacima od 29. marta.

Ona je odbila da objavi kompletan spisak ukrajinske dece dovedene u Rusiju.

Prema izveštajima, 380 ukrajinske siročadi smešteno je u hraniteljske porodice u Rusiji, uključujući 22 maloletnika koji su pronađeni u Marijupolju.

Lvova-Belova je rekla da su usvojenoj deci dato rusko državljanstvo dok su zadržali ukrajinsko.

image