Svet

Vereščuk: Rusi, nemojte da usvajate ukrajinsku decu; Zaharova: Deca u Rusiji su bezbedna

Zamenica ukrajinskog premijera je navela da su siročad "ukradena u Ukrajini" i da su navodno data na usvajanje u Rusiji i dodala da "ne preporučuje ruskim građanima da usvajaju ukrajinsku siročad"
Vereščuk: Rusi, nemojte da usvajate ukrajinsku decu; Zaharova: Deca u Rusiji su bezbedna© Tanjug/AP Photo/Michal Dyjuk

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk pozvala je Ruse da ne usvajaju decu za koju je rekla da su "ukradena" u Ukrajini tokom rata i deportovana u Rusiju.

Vereščuk je na Telegramu navela da su siročad "ukradena u Ukrajini" i da su navodno data na usvajanje u Rusiji i dodala da "preporučuje ruskim građanima da ne usvajaju ukrajinsku siročad" koja su nezakonito odvedena iz privremeno okupirane teritorije Ukrajine".

"Još jednom podsećam sve ruske takozvane 'usvojitelje' i 'staratelje': pre ili kasnije ćete morati da odgovarate", napisala je Vereščuk, koja je zadužena za socijalna pitanja.

Prema podacima ukrajinskog Ministarstva za integraciju, 19.514 ukrajinske dece trenutno se vodi kao nezakonito deportovano.

Portparolka ruskog ministartsva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da navodna zabrinutost Zapada zbog sudbine dece koju je Rusija evakuisala iz ratne zone izgleda licemerno i cinično ako se pogledaju katastrofalni problemi hiljada maloletnih Ukrajinaca u zemljama Evropske unije.

"Usled katastrofalnih problema hiljada maloletnih Ukrajinaca u zemljama Evropske unije, koji se ne rešavaju već se samo pogoršavaju svakog dana, navodna zabrinutost evroatlantista za sudbinu dece koju je Rusija evakuisala iz ratne zone izgleda licemerno i cinično", dodala je ona.

Prema njenima rečima deca "koja su se našla u Evropi nakon 'evakuacije' iz Ukrajine redovno suočavaju sa problemima marginalizacije u različitim sferama, pa sve do seksualne eksploatacije i 'seks trafikinga'".

Osim toga, Zaharova je obratila pažnju na situaciju u Nemačkoj, koja je "po zvaničnim podacima primila više od milion Ukrajinaca", tamo omladinske službe aktivno uzimaju decu iz porodica izbeglica, a roditeljima preko suda oduzimaju prava na decu.

"Po pravilu se ovaj organ upliće u slučaj nakon dojave porodica u kojima su živeli Ukrajinci. Povod za oduzimanje deteta može biti, na primer, ako je roditelj povisio glas na dete", navela je ona.

Ruska zvaničnica se takođe osvrnula na odluku Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da izda nalog za hapšenje ruske komesarke za prava deteta Marije Aleksejevne Ljvov-Belove, rekavši da je ta odluka divlja i nezakonita. Ona je podsetila na čuvenu operaciju Vašingtona "Bejbi lift", u kojoj su odovođenja dece iz Vijetnama u SAD i njihovom odgajanju tamo, kako bi dobili "novu generaciju".

"Udarac u vidu divljih, nezakonitih odluka MKS-a pao je na Mariju Lvovu-Belovu. Reč je o deci beskućnicima koja su ostala bez roditeljskog staranja, pa čak i rodbine. To su deca koja ni na koji način nisu zaštićena i koja su bila u zoni borbenih dejstava, koja su dobila pomoć od ombudsmana za decu u našoj zemlji. U svakom njenom govoru je naglašeno da ako se pronađu roditelji, ruska strana će odmah krenuti u akciju", rekla je Zaharova.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da je Rusija spremna da ukrajinsku decu vrati u Ukrajinu kada tamo uslovi budu bezbedni, a plan je da se, kako bi se rasvetlilo to pitanje održi i neformalni sastanak Saveta bezbednosti UN oko 6. aprila.

"Ukrajinska deca preseljena su u Rusiju jer je Moskva jednostavno želela da ih spasi od opasnosti koju mogu predstavljati vojne operacije. Problem ukrajinske dece dovedene u Rusiju apsolutno je precenjen, naveo je on.

Podsetimo, Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je sredinom marta nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i ombudsmana Rusije za prava dece Marije Lvove Belove, optuživši ih za navodnu nezakonitu deportacijeu dece iz Ukrajine u Rusiju.

image