Srbija i Balkan

Samit Saveta Evrope u Rejkjaviku: Pitanje članstva tzv. Kosova neće biti na dnevnom redu

Prema proceduri, očekuje se da Savet Evrope imenuje izvestioca o pitanju tzv. Kosova u ovoj organizaciji
Samit Saveta Evrope u Rejkjaviku: Pitanje članstva tzv. Kosova neće biti na dnevnom reduGetty © Ferdi Limani

Island danas preuzima predsedavanje Komitetom ministara Saveta Evrope što će biti obeleženo samitom u Rejkjaviku. U pitanju je četvrti Samit Saveta Evrope od osnivanja 1949. godine.

Nakon što je na prethodnom sastanku Komiteta ministara usvojena odluka o članstvu takozvanog Kosova u toj organizaciji, to pitanje neće biti na dnevnom redu dvodnevnog samita, prenose prištinski mediji.

Prema proceduri, očekuje se da Savet Evrope imenuje izvestioca o pitanju tzv. Kosova u ovoj organizaciji, koji će pripremiti izveštaj, odnosno mišljenje o kome će Parlament Saveta Evrope raspravljati i potom glasati o članstvu.

"Na samitu će se razgovarati o osnovnim vrednostima Saveta Evrope – ljudskim pravima, demokratiji i vladavini zakona – kao i o odgovornosti i podršci Ukrajini. Za zahtev Kosova za članstvo nije predviđena nikakva diskusija", navodi se u odgovoru sajtu "Zeri".

Kako je najavljeno, biće usvojena Deklaracija o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine, Moldavije i Gruzije, ali se u njoj to pravo ne garantuje drugim državama.

Zbog toga što se isto pravo ne poštuje po pitanju Srbije, Beograd je odlučio da na samit pošalje delegaciju na najnižem nivou, odnosno samo ambasadorku.

"A onda smo shvatili, u stvari, posebno na insistiranje Nemačke, da teritorijalni integritet postoji za one čiji teritorijalni integritet priznaju oni, a ne UN. Tako da njihova želja će biti da se štiti teritorijalni integritet tamo gde njima odgovara", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

image