Srbija i Balkan

Crna Gora: Vojska ne dozvoljava uklanjanje spomen ploče u Morinju

Vojnici sprečili inspektore da uđu uobjekat na kojem je, mimo važećih pravila, postavljena ploča u spomen na Hrvate stradale devedesetih godina
Crna Gora: Vojska ne dozvoljava uklanjanje spomen ploče u Morinju© Pixabey/Michał

Pripadnici crnogorske vojske sprečili su juče Komunalnu inspekciju Opštine Kotor da izvrše nalog Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore koja je naložila uklanjanje nezakonito postavljene spomen-ploče u krugu nekadašnjeg vojnog skladišta u Morinju, prenosi hrvatski "Jutarnji list".

Vojnici već petnaest dana dežuraju iza zaključane kapije napuštenog objekta koji se ne koristi već 16 godina i ne dozvoljavaju inspektorima da uđu u krug tog objekta, iako su im oni pokazali nalog inspekcije da se spomen-ploča ukloni.

Prema navodima podgoričkih "Vijesti", dežurni vojnici su inspektorima rekli da imaju izričito naređenje pretpostavljenih da nikome ne dozvole ulaz u krug tog objekta. Čak ni nakon insistiranja komunalnih inspektora vojnici im nisu odobrili pristup ističući da je "iz Ministarstva odbrane opet rečeno da je naredba o zabrani ulaska u objekat Morinj i dalje na snazi."

Sporna spomen-ploča u Morinju postavljena je na inicijativu smenjenih crnogorskih ministara odbrane i spoljnih poslova i članova Socijaldemokratske partije (SDP) Raška Konjevića i Ranka Krivokapića. Spomen ploča je otkrivena 10. oktobra a toj svečanosti su pored dvojice crnogorskim ministara prisustvovali i hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman i ministar hrvatskih branitelja Toma Medved.

Postavljanje spomen ploče nije obavljeno u skladu sa zakonskom procedurom i nije dobilo odobrenje vlade, ali ni Opštine Kotor, zbog čega je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović pokrenuo postupak smene dvojice ministara. Oni su smenjeni glasovima parlamentarne većine formirane nakon izbora 30. avgusta 2020. godine.

Sporna spomen-ploča koja na "dubiozan način tretira istorijske okolnosti 1991. godine kada je država Crna Gora bila nesumnjivi i voljni učesnik agresije na Republiku Hrvatsku", postavljena je, kako je konstatovala inspektorka za zaštitu kulturnih dobara koja je izdala nalog za njeno uklanjanje, bez adekvatne dokumentacije.

Predsednik Opštine Kotor Vladimir Jokić izjavio je da zatražiti od premijera da, budući da ministarstva odbrane i spoljnih poslova od pre nekoliko dana nemaju rukovodioce, on preuzme mere koje mu po Ustavu i zakonu stoje na raspolaganju i da omogući nesmetano postupanje nadležnih organa opštine Kotor, prenosi "Jutarnji list".

image