Srbija i Balkan

Protest "Srbija protiv nasilja": Deo učesnika ostao kod Arene, ostali pravci prohodni

Učesnici protesta razvili su transparent "Srbija protiv nasilja", a na kome su navedeni i mediji poput Pinka, Kurira Hepija, Alo, Informer
Protest "Srbija protiv nasilja": Deo učesnika ostao kod Arene, ostali pravci prohodni© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Deo učesnika opozicionog protesta u Beogradu ostao je večeras na autoputu ispred beogradske Arene, gde je saobraćaj i dalje u prekidu.

Saobraćaj je uspostavljen na Gazeli i u Ulici Kneza Miloša, kao i na Brankovom mostu.

Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović rekao je večeras da se ljudi polako razilaze i da niko nije očekivao da svi ostanu, ali da ih ima dovoljno da se, kako je rekao, "nastavi borba do ispunjenja zahteva" i pozdravio sve koji su učestvovali.

Organizatori su rekli da će okupljanje nastaviti kod pumpe u blizini Sava centra.

Deo učesnika protesta "Srbija protiv nasilja" koji su se okupili ispred Narodne skupštine oko 18 sati i nakon toga prošetali ulicom Kneza Miloša i mosta Gazela stigli su na Brankov most koji su ipak blokirali, a saobraćaj je bio obustavljen u oba pravca, prenosi Tanjug.

Demonstranti su dolazili iz pravca Novog Beograda, a jedan od novih zahteva koji se pojavio jeste i ostavka predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Oni su nosili  transparent "Srbija protiv nasilja", a na kome su navedeni i mediji poput Pinka, Kurira Hepija, Alo, Informer.

Pored imena tih medija stoji i znak X, koji aludira na njihovo gašenje.

Na protestima je bio i Zlatko Kokanović, jedan od vođa protesta poljoprivrednika, raščinjeni monah Antonije, lider zabranjene organizacije "Obraz" Mladen Obradović, kao i Miran Pogačar, levičarski ekstremista iz Novog Sada.

Na protestu su i poslanik Narodne stranke Siniša Kovačević, šef poslaničke grupe "Moramo-Zajedno" Nebojša Zelenović, Sergej Trifunović iz PSG-a, predsednik pokreta "Srce" Zdravko Ponoš, predsednik pokreta "Kreni-Promeni" Savo Manojlović, lider "Ekološkog ustanka" Aleksandar Jovanović Ćuta, Radomir Lazović iz "Ne davimo Beograd" , predsednik "Pokreta za preokret" Janko Veselinović, predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, poslanik DS Srđan Milivojević, predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, kao i bivši poslanik Srđan Nogo i nekadašnji ministar Velimir Ilić.

Protest je počeo oko 18 časova ispred Doma Narodne skupštine gde su ponovljeni zahtevi, između ostalog, traži se smena članova REM-a, ukidanje nacionalnih frekvencija TV Pink i TV Hepi, kao i smene ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina.

Na protestima došlo do tuče

Učesnici opozicionog protesta "Srbija protiv nasilja" blokirali su večeras most Gazela, a kako javlja Tanjugov izveštač, došlo je i do tuče između okupljenih.

Prema informacijama izveštača, jedna osoba je povređena, a intervenisala je i Hitna pomoć.

Na opozicionom protestu "Srbija protiv nasilja" okupljenima se obratila poljoprivrednica iz Pećinaca Jelena Mihajlović koja je pozvala okupljene da blokiraju most Gazela i Brankov most u Beogradu, jer im do sada nisu ispunjeni zahtevi.

Mihajlović je ponovila opozicione zahteve sa prethodnih protesta, u kojima se traži momentalna smena svih članova REM-a, hitno ukidanje rijaliti programa i emisija koje promovišu nemoral i nasilje na televizijama sa nacionalnim frekvencijama, zabranu štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks, kao i smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina i usvajanje ostavke ministra prosvete Branka Ružića.

Takođe, traže i smenu rukovodstva RTS zbog emitovanja programa koji afirmišu nasilje, kriminal i agresiju, oduzimanje nacionalne frekvencije Pinku i Hepiju zbog, kako su naveli, kršenja zakona i promocije nasilja, agresije i nemorala.

Podsetimo, prošlog petka je takođe održan drugi protest "Srbija protiv nasilja", a tada je saobraćaj na mostu Gazela bio blokiran nešto manje od dva sata.

Tokom prethodnog protesta, sve je proteklo bez incidenata, a na početku kolone je bio razvijen transparent "Srbija protiv nasilja".

 

image