Srbija i Balkan

Srbija je prošla: Raste izvoz iz centralne Srbije na "Kosovo"

Povećan uvoz robe iz centralne Srbije na KiM, navode iz Prištine
Srbija je prošla: Raste izvoz iz centralne Srbije na "Kosovo"Getty © Carsten Koall / Stringer

Prema podacima Agencije za statistiku "Kosova" (AKS), u aprilu ove godine povećan je uvoz robe iz centralne Srbije u odnosu na isti period prethodne godine.

"Uvoz iz zemalja CEFTA u aprilu 2023. dostigao je 78,3 miliona evra, ili 17,6 odsto ukupnog uvoza, uz povećanje od 2,1 odsto. Zemlje sa najvećim učešćem u uvozu bile su: Srbija 6,1 odsto, Albanija 5,6 odsto, Makedonija 4,6 odsto", navodi se u izveštaju KAS-a .

Sa druge strane, izvoz tzv. Kosova u zemlje CEFTA u aprilu je dostigao 27 miliona evra, ili 40,1 odsto ukupnog izvoza, uz pad od 14,6 odsto.

"Glavni partneri za izvoz iz zemalja CEFTA su: Makedonija 16,0 odsto Albanija 12,4 odsto Srbija 6,7 odsto Crna Gora odsto", navode iz AKS.

U međuvremenu, izvoz "Kosova" sa drugim zemljama dostigao je 20,7 miliona evra, ili 30,9 odsto. "Kao najznačajnijeg izvoznog partnera ovih zemalja vredi pomenuti: SAD 14,6 odsto i Švajcarska 9,2 odsto", navode iz Prištine.

Uvoz tzv. Kosova sa drugim zemljama dostigao je 170,6 miliona evra, odnosno 38 odsto. Zemlje sa najvećim učešćem uvoza u ovoj grupi bile su: Turska 15 odsto i Kina 9,4 odsto, navodi se u izveštaju.

"Albanijan post" podseća da je premijer prištinskih vlasti Aljbin Kurti, u vreme kada je bio opozicija, tvrdio da je "Srbija zainteresovana da Albanci kupuju što više njenih proizvoda, jer na taj način jača na KiM i lakše kontroliše svoju politiku". Uprkos tome što je prošlo više od 10 godina od akcije "Srbija ne prolazi", srpska roba dominira na tržištu Kosova i Metohije.

image