Srbija i Balkan

Antonijević: "Kosovo" nije članica UN, tužba za genocid neozbiljna

Utvrđivanje genocida "težak posao" kome prethodi prikupljanje dokaza i opsežna istraga
Antonijević: "Kosovo" nije članica UN, tužba za genocid neozbiljna© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Najava "kosovskih vlasti" o podnošenju tužbe za genocid protiv Srbije je neozbiljna, pre svega zbog toga što tzv. Kosovo nije član Ujedinjenih nacija (UN), izjavio je pravnik Milan Antonijević.

Objasnio je da bez članstva u UN ne postoji mogućnost da se pred međunarodnim sudovima pokrene postupak za utvrđivanje genocida.

Povodom izjave predsednika "kosovske skupštine", Gljauka Konjufce, da je tzv. Kosovo blizu završetka tužbe za genocid Srbije nad narodom Kosova, te da su o tužbi protiv Srbije konsultovani i najznačajniji stručnjaci, Antonijević kaže da je utvrđivanje genocida "težak posao" kome prethodi prikupljanje dokaza i opsežna istraga.

"Da je 'Kosovo' bilo članica UN-a u trenutku izvršenja navodnog genocida, onda bi moglo da se razgovara o prikupljenim dokazima. Mislim da se radi o političkom pritisku koji ne koristi dijalogu između Beograda i Prištine i jasnim obavezama 'Kosova' da sprovede delove Briselskog sporazuma koji se tiču formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO)", ocenio je on za agenciju Beta.

Dodao je da očekuje da će i međunarodna zajednica poslati poruku tzv. kosovskim vlastima da bi podnošenje prijave za genocid Srbije bilo neozbiljno.

"Ovakvi potezi kosovskih vlasti samo sprečavaju da se uspostave veze između privrednika i drugih ljudi koji žele da sarađuju. Najava kosovskih vlasti o podnošenju tužbe za genocid Srbije nije tema na kojoj bi trebalo gubiti političku energiju", zaključio je Antonijević.

image