Srbija i Balkan

Mešovita odeljenja od ponedeljka: Roditelji ispisuju decu iz "Ribnikara", prvi odustaju prvaci

Zbog svega što se događa, mnogi od njih ispisuju decu iz "Ribnikara", najviše ih prelazi u škole "Drinka Pavlović", "Skadarlija" i "Sveti Sava", a neki odlaze i u privatne škole
Mešovita odeljenja od ponedeljka: Roditelji ispisuju decu iz "Ribnikara", prvi odustaju prvaci© Tanjug / Vladimir Šporčić

U iščekivanju da Ministarstvo prosvete predstavi detaljan plan po kome će đaci iz "Ribnikara" koji ne idu u školu početi da rade, roditelji još ne znaju gde će u poneljak njihova deca i kakav će biti program aktivnosti, pišu "Večernje novosti". Rešenja traži i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji u četvrtak popodne dobio pismo jedne grupe roditelja. Predsednik je rekao da mu je "prilično blisko to što su roditelji napisali", i da će se truditi da nađe najbolje rešenje.

Istovremeno, nadležne prosvetne vlasti prave plan i program rada, za koje su kao rok odredile jučerašnji dan. Kako je najavljeno, lan će poslati razrednim starešinama, a oni će ga predstaviti roditeljima.

Detalji plana još nisu poznati, ali kao je za "Novosti" rekao predsednik Saveta roditelja Igor Đorđević, nastava će biti kombinacija klasičnih časova i radionica. Ministarstvo će, takođe, odrediti i koja će deca ići u koju od 13 kulturnih ustanova koje je Vlada ponudila, jer neće biti moguće da deca idu gde ona hoće. Prema procenama, u školu dolazi oko 800 đaka, a 300 ostaje kod kuće.

"Ima odeljenja gde po dvoje-troje dece ne dolazi, oni će morati da budu spajani, ali će biti spajani po uzrasnim kategorijama. Prvaci će biti jedna grupa, drugaci druga, ili će možda biti spajani od prvog do četvrtog razreda, a ako je planirana neka radionica koju mogu da rade i prvaci i četvrtaci, mogu da budu i zajedno", pojasnio je Đorđević.

Jedan plan će, kako je Đorđević kazao, biti za onu decu koja čine celo odeljenje, a drugi se pravi za decu koja su iz različitih odeljenja. On je napomenuo da će plan koji ne bude odgovarao roditeljima biti menjan.

Dok se sve ove mogućnosti "vagaju", roditelji nemaju nikakvu informaciju.

"Još ništa nismo dobili, ja ne znam gde će moje dete ići sledeće nedelje, do sada nije išao nigde. Meni je važno da mi deca ne idu u školu u kojoj se dogodilo ubistvo, sva druga mesta su dobra", kaže jedna majka koja se nada da će tokom vikenda dobiti više informacija.

Ono što je izvesno jeste da među roditeljima vladaju velike razlike i neslaganja u viđenju načina na koji je najbolje izaći iz ove situacije, i kako prepričavaju neki od njih, svađaju se oko svega. Podeljeni su u više grupa, a jedna od njih je i uputila primo predsedniku Republike, koji je najavio da će se time baviti ovih dana.

"Uvek postoje različita mišljenja. Meni je blisko to što su napisali, videćemo. Ne vidim problem da neko ne pohađa školu tri-četiri nedelje, nastavu može da prati i elektronski, kao u vreme pandemije virusa korona", rekao je Vučić.

Inače, do kraja ove, po mnogima najmučnije školske godine, zbog tragedije u "Ribnikaru", ostalo je tri nedelje, a roditelji iz škole u kojoj je Kosta K. počinio zločin kažu za "Novosti" da nikada do sada nisu tako željno iščekivali kraj škole.

Ističu da zbog svega što se događa, mnogi od njih ispisuju decu iz "Ribnikara",  a najviše ih prelazi u škole "Drinka Pavlović", "Skadarlija"  i "Sveti Sava", a neki odlaze i u privatne škole.

Najlakše se za ispisivanje odlučuju roditelji đaka prvaka, jer, kako pišu "Novosti", roditelji ne žele da deca osmogodišnje školovanje započnu i provedu u školi u kojoj se dogodio ovakav zločin.

image