Srbija i Balkan

Situacija mirna, ali je prst na obaraču: Reporter RT Balkan na severu Kosova i Metohije

U centrima ovih opština, oko zauzetih zgrada i dalje su jake snage policije, borna kola, specijalci pod punom ratnom opremom, sa dugim cevima, javlja reporter RT Balkan
Situacija mirna, ali je prst na obaraču: Reporter RT Balkan na severu Kosova i Metohije© РТ Балкан

Druga noć na severu Kosova i Metohije posle upada specijalnih jedinica kosovske policije i nasilnog zauzimanja zgrada skupština opština u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću protekla je mirno, javlja izveštač RT Balkan sa lica mesta.

U centrima ovih opština, oko zauzetih zgrada i dalje su raspoređene jake snage policije, borna kola, specijalci pod punom ratnom opremom, sa dugim cevima.

Juče su pripadnici kosovske policije skinuli zastavu Srbije koja je bila na zgradi opštine Zvečan i istakli zastavu tzv. Kosova. Istovremeno, u Leposaviću su skinute kamere dosadašnjeg video nadzora i postavljene nove usmerene ka prilazima zgradi ove opštine.

Ljuljzim Hetemi, novi gradonačelnik Leposavića, izabran sa 100 glasova, koji je u petak oko 17 sati ušao u zgradu opštine uz pratnju specijalaca, tek pošto je vetar koliko - toliko razneo oblake suzavca na trgu ispred, izjavio je da će i u ponedeljak doći na posao - "bez obzira na situaciju".

On je rekao da "čak ako se ista situacija ponovi", on će ući u zgradu opštine" i da ne može "svako ko baca kamenje sprečiti njega i njegove ljude da uđu u državne objekte".

Ne zna se međutim, da li će u zgrade skupština opština koje su zauzete u petak, moći u ponedeljak ujutru da uđu ostali radnici, Srbi kojima su radna mesta u tim zgradama, odnosno, da li će im kosovski specijalci dozvoliti pristup radnim mestima.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić juče je izjavio da će Srpska lista tražiti od komande KFOR-a da ta međunarodna misija omogući Srbima čija su radna mesta u zgradama SO na Severu da u ponedeljak dođu na svoja radna mesta.

Inače, Srpska lista juče je uputila zahtev, molbu i apel predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i državnom rukovodstvu Srbije da, posle nasilnog upada kosovske policije u zgrade SO na Severu, "hitno suspenduje dijalog sa Prištinom".

Prenet je zahtev da dijalog bude suspendovan sve dok se sa severa Kosova i Metohije ne povuku specijalne jedinice kosovske policije kao i "Kurtijevi fiktivni gradonačelnici".

Specijalni izaslanik nemačke Vlade za Zapadni Balkan Manuel Saracin osudio je juče popodne, tokom posete Kosovu, odluku Prištine da "nasilno uđe u opštinske zgrade", ali je osudio i "nasilne reakcije na tu odluku".

Kosovski premijer Aljbin Kurti, juče kasnije popodne reagujući na "osude" akcije na severu KiM koje su stigle iz SAD, EU i Kvinte da ima podršku međunarodne zajednice i da "posao ide dobro".

image