Srbija i Balkan

Dojave o bombama u 75 škola širom Srbije, učenici evakuisani, policija na terenu

Roditelji obavešteni da decu ne dovode u školu
Dojave o bombama u 75 škola širom Srbije, učenici evakuisani, policija na terenu© TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Dojave o postavljenim bombama jutros do devet sati primilo je 75 škola širom Srbije, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu prosvete.

Nakon dojava o postavljenim eksplozivnim napravama u mnogim školama na teritoriji Republike Srbije, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su i danas izašli na teren gde sprovode mere i radnje iz svoje nadležnosti, saopšteno je iz MUP.

U saopštenju se navodi da je i u prethodnim danima kada je bilo ovakvih dojava, za koje je utvrđeno da su bile lažne, policija sve vreme bila na terenu i brinula se o bezbednosti učenika i građana naše zemlje.

Iz MUP podsećaju  da je od 8. maja pojačano prisustvo policijskih službenika u svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji Republike Srbije, kao i u zonama škola, koji sa školskim policajcima preduzimaju mere bezbednosne zaštite.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova svakodnevno brinu o bezbednosti i sigurnosti svih građana i u saradnji sa nadležnim tužilaštvima rade na rasvetljavanju svih događaja u vezi sa dojavama o postavljanju eksplozivnih naprava u školama i svim drugim objektima, ističu iz MUP Srbije.

Na imejl adrese osnovnih škola u Čačku i većinu škola u Gornjem Milanovcu ovoga jutra stigle su dojave o podmetnutim bombama.

"Pored OŠ "Tanasko Rajić" dojave o lažnoj bombi stigle su i u OŠ "Sveti Sava", OŠ "Milica Pavlović", OŠ "Ratko Mitrović", Specijalna škola "1. novembar", kao i u školama u Gornjem Milanovcu i to OŠ "Kralj Aleksandar", OŠ "Sveti Sava", OŠ "Desanka Maksimović", OŠ "Momčilo Nastasijević" i srednja Tehnička škola "Jovan Žujović", potvrđeno je za Tanjug iz PU Čačak.

Na lice mesta izašle su policijske ekipe koje će izvršiti uviđaj u navedenim školama.

Prethodno su u Beogradu stigle dojave na nekoliko različitih opština, Zemun, Rakovica i Čukarica.

Na teritoriji opštine Rakovica u Beogradu jutros su upozorenja stigla na mejl adrese škola, piše Kurir.

Uprave škola odmah su obavestile roditelje da decu jutros u školu, zasad, ne dovode dok policija ne izađe na teren i utvrdi da je sve bezbedno.

Među tim školama je i OŠ "Branko Ćopić" na Vidikovcu. Sve je odmah prijavljeno policiji koja je obavila kontrolu i ustanovila da je dojava o bombi bila lažna.

U naselju Banovo Brdo dojave su stigle u OŠ "Miloš Crnjanski" i "Filip Kljajić Fića", a u Zemunu je u pitanju OŠ "Gavrilo Princip".

image