Srbija i Balkan

Ko je prvi počeo: Kako su goloruki Srbi "isprašili" do zuba naoružani Kfor?

Kfor tvrdi da su njegovi vojnici preživeli "ničim isprovocirani" napad srpskih civila
Ko je prvi počeo: Kako su goloruki Srbi "isprašili" do zuba naoružani Kfor?© Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Više od 30 bačenih šok bombi, velika količina suzavca i meci koji su fijukali oko glava srpskih civila u Zvečanu za Kfor su bili "ničim izazvani napad" (Srba) na tu mirovnu misiju.

Njihove trupe, tvrde u saopštenju objavljenom dan posle okršaja na severu Kosmeta u kome je povređeno čak pedeset dvoje Srba, napala je "masa koja je postajala sve agresivnija".

Masa koja je, inače, bila toliko nasilna, da je nelegalno izabranim gradonačelnicima čitavog dana pevala "Izađi mala" i sedela pred kordonom.

"Kfor uvek deluje čvrsto i uzdržano, prateći stroga Pravila o postupanju. U ovom slučaju reagovao je na ničim isprovocirane napade opasne i nasilne mase", objasnio je, međutim, Kfor, navodeći da je povređeno ukupno 30 njegovih mirovnjaka.

Sudeći po ovom saopštenju, ispada da su onih tri stotine Spartanaca koji su u Termopilskom klancu zadobili večnu slavu junački se suprotstavivši mnogo brojnijoj i jačoj persijskoj vojsci, dobili žestoku konkurenciju u Srbima sa Kosova i Metohije.

Jer Srbi su juče, ako je verovati Kforu, goloruki uspeli da potuku pripadnike mirovne misije NATO-a, najjače vojne alijanse na planeti.

Da misija Kfora, zadužena da održava mir na Kosmetu, ovoga puta bezočno laže, pokazuje i izveštaj reportera RT Balkan koji se u trenutku napada nalazio na licu mesta, ispred opštine u Zvečanu.

Srbi, su, kako je on posvedočio, zagrljeni kleknuli ispred kordona Kfora, ne želeći da puste pripadnike specijalne policije Rosu da izađu iz jednog vozila.

Napravili su, dakle, ispred mirovnjaka živi zid, koji su oni pokušali da razbiju gurajući i šutirajući Srbe u želji da prođu i "spasu" "specijalce" iz Prištine iz opkoljenog vozila.

"Usledili su topovski udari, a goloruki narod je počeo pesnicama da se obračunava sa Kforom, dok se nije začulo: 'Snajper je gore'. Iz prozorskog okna na drugom spratu opštinske zgrade virila je cev snajperske puške. Bačen je suzavac i odjekivale su eksplozije koje su naterale Srbe da potraže zaklon", posvedočio je naš reporter.

Da saopštenje Kfora o Srbima koji su prvi započeli sukob ne odgovara istini, međutim, ne svedoče samo srpski izvori, već i oni koji nikako ne mogu da budu osumnjičeni da su naklonjeni Srbima.

"Albanijan post", tako, opisuje situaciju na sledeći način:

"Mirovna misija NATO-a, Kfor, intervenisala je da rastera srpske demonstrante u Zvečanu, nakon što ih je unapred upozorila da se raziđu, ali oni nisu poslušali.".

Na pitanje "ko je prvi počeo" prilično slično odgovara i američki Radio Slobodna Evropa. Pripadnici "NATO mirovne misije (Kfor) intervenisali su nakon što su ranije upozorili okupljene demonstrante", navodi se. Što će reći da intervenciji Kfora nije prethodio napad srpskih civila na njihove naoružane vojnike, već samo odbijanje Srba da se raziđu kako im je naređeno.

Da je potpuno neprimerena ovakva reakcija pripadnika Kfora prema golorukom srpskom narodu, koji brani svoje pravo na život na Kosovu i Metohiji, tvrdi predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokušao da ambasadorima zemalja Kvinte objasni ko je odgovoran za jučerašnju eskalaciju sukoba u Zvečanu.

Vučić je, kako se navodi u saopštenju iz Predsedništva, upoznao sagovornike sa istinitom hronologijom događaja tokom jučerašnjeg dana kada je povređen veliki broj pripadnika srpske zajednice, koja se okupila kako bi iskazala nezadovoljstvo zbog upada nelegalnih Kurtijevih snaga u srpske zgrade, ali i zbog poljuljanog poverenja u KFOR koji, uprkos datim garancijama, nije zaštitio Srbe i nije sprečio nelegalno i nasilno preuzimanje opština.

Predsedniku je, kako je navedeno, žao, zbog povređenih vojnika KFOR-a, ali je on predstavnicima Kvinte ukazao da je mnogo veći broj Srba povređen, kao i da su protiv njih korišćeni vatreno oružje i velika fizička sila, iako su od početka pružali nenasilan otpor.

Čini se da je ovakvo "upoznavanje" s realnošću bilo neophodno, budući da su predstavnici Zapada u prethodnih 24 časa potpuno nesvesni o tome šta se izdešavalo na severu Kosmeta.

Jer, ako nisu nesvesni, onda su samo licemerni.

Kako, inače, drugačije, nego licemerjem ili neznanjem objasniti saopštenja kojima je Zapad juče zasuo medije ne bi li osudio srpske "nasilnike".

"NATO oštro osuđuje ničim izazvane napade na Kfor na severu Kosova, u kojima je jedan broj pripadnika Kfora povređen. Takvi napadi su potpuno neprihvatljivi. Kfor će preduzeti sve neophodne mere da ispuni svoj mandat u UN", navodi na Tviteru portparolka NATO Oana Lungesku.

"Zgranule" su se i Sjedinjene Američke Države pokazujući puno razumevanja za žrtve sa Kosova i Metohije. Ali, ne nevine srpske civile, nego ove, do zuba naoružane žrtve.

"SAD najoštrije osuđuju nasilne akcije demonstranata danas u Zvečanu, uključujući upotrebu eksploziva, protiv trupa Kfora koje žele da održe mir. Ponavljamo naš poziv na hitan prekid nasilja ili akcija koje podstiču tenzije ili promovišu sukob",  apelovao je američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer.

Da je Zapad potpuno solidaran sa povređenim pripadnicima Kfora i albanskim novinarima, vidi se i iz saopštenja ambasadora Kristofera Hila, koji, međutim, nema toplih reči o povređenim golorukim Srbima.

"Nasilje nikada nije prihvatljivo i vodi samo ka još većem nasilju. Taj ciklus se mora zaustaviti jer preti da poništi godine teško stečenog napretka. Izražavam solidarnost sa vojnicima KFOR-a koji su ranjeni u misiji očuvanja mira i hrabrim novinarima koji su povređeni u obavljanju svog važnog posla", rekao je Hil.

Zadatak Kfora, kao mirovne misije NATO-a, jeste da čuva red i mir, i "stvara i održava sigurnost na Kosovu i Metohiji".

Jasno je, međutim, posle jučerašnjeg incidenta, da bi pripadnicima ovih trupa neko morao da objasni da je bezbednost nenaoružanih civila, podjednako važna kao i sigurnost albanskih specijalaca koje su pripadnici Kfora juče čuvali, bez obzira na to što policajci ROSU nisu ni smeli juče da budu na severu Kosmeta.

Tako je, prema rečima portparolke ruskog ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove, Kfor ne samo pokazao "neprofesionalizam, već je postao izvor nepotrebnog nasilja i faktor koji je doveo do eskalacije". 

"Na kraju su oni čija je obaveza da štite lokalno srpsko stanovništvo od samovolje Kosovara stali na stranu ksenofobično nastrojene Prištine i faktički postali saučesnici terora u vidu privatnog obezbeđenja kosovsko-albanskih prevaranata, koji su sami sebe proglasili za 'vlast' i zaseli u zgradama opština. Kao rezultat desetine ljudi je hospitalizovano, od kojih su neki u teškom stanju",  zaključila je Zaharova.

image