Srbija i Balkan

NATO šalje još 700 vojnika na KiM, Srbi za sutra zakazali novo okupljanje

Amerika razmatra šta će biti njene sledeće akcije, s obzirom da Aljbin Kurti nije preduzeo korake za smirivanje situacije na severu KiM
NATO šalje još 700 vojnika na KiM, Srbi za sutra zakazali novo okupljanje© Танјуг/Дописништво КиМ

Pripadnici policije takozvanog Kosova i dalje su u zgradama opština na severu Kosova i Metohije, a pripadnici Kfora formirali su kordone ispred njih. 

Srbi su se i danas okupili ispred, kako bi ušli na posao u opštinama, ali im Kfor, ni kosovski specijalci ne dozvoljavaju prolaz. Kako javlja izveštač RT Balkan, situacija je mirna, ali izuzetno napeta.

Srbi okupljeni u Zvečanu su se razišli i za sutra zakazali novo okupljanje.

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer saopštio je da je otkazivanje učešća takozvanog Kosova u vežbi "Difender Jurop 2023", prva posledica za Vladu Kosova, koja je odbacila pozive Vašingtona da ne zaoštrava situaciju na severu.

On je naveo da su Sjedinjene Američke Države od premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija tražile da odmah preduzme korake za smirivanje situacije na severu. Pošto on nije odgovorio na te zahteve, Amerika razmatra šta će biti njene sledeće akcije, kaže Hovenijer.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će Alijansa poslati dodatnih 700 vojnika na "Kosovo", a povrh toga će pripremiti još jedan bataljon koji će poslati ako bude potrebno.

  • 30. maj 2023 • 22:19

    22:19

    Kurti napao Blinkena

    Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, u izjavi britanskom dnevniku "Gardijan", kritikovao je američkog državnog sekretara Entonija Blinkena rekavši da je njegova izjava u vezi sa događajima na severu Kosova bila naivna, nepravedna i pogrešna.

    "Mislim da to nije samo nepravedno, pogrešno i uvredljivo, već je istovremeno i veoma naivno", poručio je Kurti.

    Kurti je, kako prenosi "Reporteri", ukazao i da je razgovarao sa izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom koji je zatražio da se gradonačelnici na severu presele u druge objekte ili da rade od kuće, što je odbio.

    "Ne možemo imati 'zum' gradonačelnike, mi smo demokratska republika, koja se ne može predati fašističkim paravojnim formacijama. Juče je bio veoma težak dan, na sreću nismo izgubili nijedan život", zaključio je Kurti.

  • 21:47

  • 21:26

    Srpska lista pozvala građane da ne ugrožavaju bezbednost vojnika Kfora

    Nakon saznanja da se u medijima pojavila informacija da je večeras na vojnike Kfora bačena nekakva eksplozivna naprava u neposrednoj blizini zgrade opštine Zvečan, predstavnici Srpske liste su se odmah uputili na lice mesta i u razgovoru sa predstavnicima Kfora na terenu saznali da je u pitanju najverovatnije petarda.

    Srpska lista pozvala je građane da ne ugrožavaju bezbednost vojnika Kfora, jer "svako ko to radi, radi protiv interesa srpskog naroda".

  • 20:15

  • 19:59

    Kurti: "Kosovo" najdemokratskija zemlja na Zapadnom Balkanu

    Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti je u video-poruci odgovorio na objavu američkih sankcija takozvanom Kosovu, koje su posledica nasilja na severu, rekavši da je Kosovo najdemokratskija zemlja na Zapadnom Balkanu, a da se "demokratija ne može suspendovati, niti može da bude nečiji talac".

    Kurti je ocenio da gradonačelnici izabrani 23. aprila, uprkos slaboj izlaznosti na izborima, zbog bojkota koji je, kaže, "nametnut kosovskim Srbima, i dalje jedini imaju legitimitet da budu u zgradama opština i na usluzi građanima".

    "Demokratija se ne može suspendovati ili držati kao talac, njeno sprovođenje je garancija mira i bezbednosti, bez obzira na pretnju ili opasnost", naveo je Kurti.

    On je rekao i da je Kosovo najdemokratskija zemlja na Zapadnom Balkanu, sa bezbednosnim i institucijama vlasti koje su stručne i dele vrednosnu orijentaciju sa zapadnim društvima.

    "Juče je konačno dokazano svima nama sa kim se suočavamo: grupama ekstremne desnice sa maskama, koje vandalizuju, napadaju, pale sve što ne smatraju srpskim i koje uzdižu nacionalističke i šovinističke simbole... Ekstremisti imaju svoje ime. Oni nisu narod. Srpska zajednica mora biti oslobođena od njih. Većinu smo identifikovali juče i danas. Ne mogu postojati pojedinci ili grupe iznad zakona i moćnije od države. Takvi su multimilionerski kriminalci poput Milana Radojčića i Zvonka Veselinovića. Oni su veliki biznismeni i 'vlasnici' šverca, koji uslovljavaju svoje siromašne radnike nasilnim protestima. U stvari, ovo je put njihovih gazda u Beogradu: put Aleksandra Vučića, Aleksandra Vulina i Ivice Dačića", tvrdi Kurti.

    Naveo je da zna da je juče i danas na skupovima bilo i mirnih demonstranata, ali da protesti nisu bili mirni.

    "Protest koji napada policiju koja održava red i sprovodi zakon, pripadnike Kfora koji održavaju mir i stabilnost i novinare koji izveštavaju o dešavanjima sa terena, nije protest zbog opštine, već za vlast. Na Kosovu se vlast može dobiti samo putem izbora. Ne nasiljem i zločinom", dodao je Kurti.

    Prema njegovim rečima, policija i Kfor predstavljaju granicu između "nasilnih ekstremista i mirnih institucija".

    Kurti je kazao i da su kosovske institucije u poslednjih nekoliko sati intenzivirale komunikaciju sa međunarodnim partnerima, jer je zajednički cilj da se smiri situacija.

    "Ali, pored briga, juče nam se pred očima pokazalo da su nam zajedničke i pretnje i opasnosti", uveren je Kurti.

  • 19:34

    Na Jarinju uspostavljen teretni saobraćaj

    Na administrativnom prelazu Jarinje oko 18.20 ponovo je uspostavljen teretni saobraćaj u pravcu ka Kosovu i Metohiji, koji je ranije danas bio obustavljen, saznaje "Kosovo onlajn".

    Saobraćaj teretnih vozila na Jarinju bio je obustavljen danas oko 13 sati.

    Kako kamionima nije bio omogućen prelazak administrativne linije, formirala se kolona. Teretni saobraćaj iz pravca KiM se sve vreme odvija nesmetano, kao i putnički saobraćaj u oba pravca.

  • 18:50

    Episkop istočnoamerički Irinej pisao Blinkenu i Salivenu povodom nasilja na KiM

    Episkop istočnoamerički Irinej poslao je povodom nasilja na severu KiM pismo američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu i savetniku Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejku Salivenu, saopšteno je iz Eparhije istočnoameričke.

    U pismu upućenom u ponedeljak, vladika je primetio da se u sukobu albanskih policijskih snaga i Srba, Kfor neprimereno stavio na stranu agresora - albanskih vlasti na Kosovu i Metohiji.

    Takođe, indikativno je da se nasilje dogodilo dan pošto je Blinken pokušao da smiri tenzije nedvosmislenom osudom nasilja koje su počinile albanske vlasti nad Srbima na KiM.

    Vladika Irinej je izrazio zadovoljstvo ovom, kako se navodi u saopštenju, "istorijskom izjavom" Blinkena, budući da je to prvi put u skorijoj istoriji da jedan državni sekretar oštro i bez zadrške osuđuje nasilje Albanaca nad Srbima na KiM.

    Vladika je naglasio da nam iskustvo proteklih godina ukazuje na činjenicu da privremene prištinske institucije ne poštuju međunarodne sporazume, niti sopstvene zakone i ustav tzv. Kosova kada je u pitanju srpski narod.

    Iz nasilja koje se dogodilo u ponedeljak jasno se vidi i da su Albanci sada u stanju da drsko ignorišu i SAD i njene saveznike, dodaje se u saopštenju.

    Ovakvim nepromišljenim aktom, Albanci su doveli SAD i predstavnike EU u nezavidnu poziciju, s obzirom da poslednje nasilje jasno ukazuje na obim agresije i prave namere albanskih vlasti na tzv. Kosovu da stvore etnički čistu državu bez Srba, poručio je episkop istočnoamerički.

    Vladika je podsetio da mir i stabilnost u jugoistočnoj Evropi, između ostalog, zavise i od mogućnosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji da živi slobodno, u miru i ljudskom dostojanstvu.

    Najveća pretnja ovim osnovnim pravima Srba na KiM proizilazi upravo iz neodgovornosti i stalnih kršenja ljudskih i verskih prava od strane privremenih prištinskih institucija.

    Vladika je pozvao SAD i NATO da bez odlaganja, zajedno sa predstavnicima Srba i Srpskom pravoslavnom crkvom na KiM, razmotre primenu novih bezbednosnih mera da bi se zaštitili životi srpskog stanovništva i omogućio im se opstanak.

  • 18:27

    Episkop Ilarion služio moleban u Hramu Svetog Vasilija

    Episkop novobrdski Ilarion, vikar njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Porfirija, služiio je danas u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Leposaviću moleban za mir na Kosovu i Metohiji kome je prisustvovao veliki broj vernika.

  • 18:25

    Mural Novaka Đokovića u Orahovcu će biti obnovljen

    Otac Frančesko Benedikt iz Organizacije "Amići di Dečani", koja je zaslužna za oslikavanje murala Novaka Đokovića u Orahovcu izjavio je za "Kosovo onlajn", povodom ponovnog uništavanja murala, da će on biti obnovljen.

    Novak Đoković je nakon prvog kola Rolan Garosa napisao na kameri "Kosovo je srce Srbije", a nekoliko sati kasnije njegov mural u Orahovcu se našao na udaru vandala.

    "Želimo da podvučemo da ovo nije takmičenje između onih koji oslikavaju i onih koji uništavaju mural, ali naše udruženje je pre više od 15 godina odlučilo da da glas onima koji su na Kosovu u teškoćama i zato, podrazumeva se da ćemo obnoviti murale koji budu oštećeni. Gajimo veliko divljenje prema Novaku Đokoviću, koji je imao hrabrosti da lično posvedoči o sopstvenim uverenjima. Nadamo se da će i političari imati isti osećaj odgovornosti. Uništiti mural u Orahovcu znači napasti na bezbednost srpske zajednice", rekao je otac Benedikt.

  • 18:19

    NATO šalje još 700 vojnika

    NATO će poslati dodatnih 700 vojnika na "Kosovo", a povrh toga će pripremiti još jedan bataljon koji će poslati ako bude potrebno, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, prenose "RIA Novosti".

    "Preduzimamo ovaj korak kako bi se osiguralo da Kfor ima snage i mogućnosti koje su mu potrebne da izvrši svoj mandat", rekao je Stoltenberg.

    On je napomenuo da će Kfor "preduzeti neophodne korake da normalizuje situaciju i osigura bezbednost" i pozvao "obe strane da odmah zaustave nasilje".

    "Nasilje vraća Kosovo unazad, kao i ceo region, a to dovodi u opasnost evroatlantske težnje. Priština i Beograd moraju da preduzmu konkretne korake da smanje tenzije i da se ​​uzdrže od neodgovornih postupaka i uključe se u dijalog koji omogućava Evropska unija", dodao je generalni sekretar NATO-a.

image