Srbija i Balkan

Čuvena švajcarska neutralnost: Fotografije srpske vojske raspaljuju konflikt

Švajcarsko ministarstvo je u saopštenju napisalo i da "slike srpskih vojnih konvoja izazivaju strah da bi nasilje moglo da eskalira"
Čuvena švajcarska neutralnost: Fotografije srpske vojske raspaljuju konflikt© Tanjug/AP Photo/Dejan Simicevic

Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske osudilo je, kako oni tvrde, "nasilne akcije demonstranata u Zvečanu protiv Kfora".

Oni su naveli i da je Kfor na severu KiM prisutan "kako bi održao mirno i stabilno okruženje", kao i da "pozivaju na povratak mira na sever Kosova".

"Svaki akt provokacije mora biti izbegnut od strane svih", dodali su Švajcarci.

Švajcarsko ministarstvo je u saopštenju napisalo i da "slike srpskih vojnih konvoja izazivaju strah da bi nasilje moglo da eskalira".

Oni su, međutim, izostavili da pomenu ulogu Kosovske policije i Kfora u eskalaciji sukoba na severu KiM, pre svega u Zvečanu.

Pripadnici Kfora sukobili su se juče sa Srbima u Zvečanu, koji su protestovali protiv postavljanja albanskog gradonačelnika u toj opštini, koji je pre toga "pobedio" na izborima, na koje je izašlo manje od tri odsto glasača.

Iako su u Kforu optužili demonstrante da su napali njihove pripadnike, snimci sa lica mesta pokazuju da je situacija zapravo obrnuta, odnosno da su vojnici Kfora ti koji su prvi upotrebili nasilje.

image