Srbija i Balkan

Građani podržali naš narod sa KiM: Blokada saobraćaja, zastave i tri prsta u centru grada

Stotinak građana okupilo se ispred nemačke ambasade i Predsedništva Srbije
Građani podržali naš narod sa KiM: Blokada saobraćaja, zastave i tri prsta u centru grada© Принтскреен/Бунт је стање духа

U centru Beograda, ispred Ambasade Nemačke u Ulici Kneza Miloša, u toku je okupljanje građana u znak podrške Srbima na Kosovu i Metohiji.

Oni su blokirali saobraćaj na tom potezu i traže da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ispuni obećanje koje je dao, a to je da zaštiti srpski narod na severu Kosova.

Nakon iznetog zahteva, okupljeni su kratko uzvikivali "izdaja", a potom su upalile dve baklje i zapevali "Oj, Kosovo, Kosovo".

Uz povike "Kosovo je srce Srbije", učesnici skupa uputili su se prema Andrićevom vencu, javlja reporter N1 sa lica mesta.

U okolnim ulicama nalaze se pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

U toku prošle večeri organizacije "Srpska omladina za Kosmet" i "Pokret za odbranu Kosova i Metohije" pozvale su na okupljanje.

Na skupu nema nikakvih obeležja, a sa megafona se čuje zvuk sirene.

Agencije su prenele da se među okupljenima nalaze poslanik "Dveri" Borko Puškić, samostalni poslanik Aleksandar Jerković, kao i jedan od osnivača "Pokreta za odbranu Kosova i Metohije" istoričar Miloš Ković koji je uputio poziv ministrima Vlade Srbije da podnesu ostavke.

On zahteva prekid pregovora pod okriljem Evropske unije i povratak u Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Za mesto protesta su izabrali nemačku ambasadu jer, kako kažu, "u nemačkoj vide jednog od krivaca za evropski sporazum koji smatraju štetnim".

image