Srbija i Balkan

Bocan-Harčenko: Zapad intenzivirao hibridni rat protiv Vučića tenzijama na KiM

Rusija pomaže Srbiji u Savetu bezbednosti UN i protivi se pokušajima Zapada da samoproglašeno "Kosovo" uvuče u međunarodne organizacije, što Beograd veoma ceni, kazao je ruski ambasador u Beogradu
Bocan-Harčenko: Zapad intenzivirao hibridni rat protiv Vučića tenzijama na KiMwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Aktuelna eskalacija na Kosovu i Metohiji dostigla je kritičnu tačku, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić veoma zabrinut i jedini način da se to reši jeste dijalog, izjavio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko za televiziju "Rusija 24". 

"Na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vratio sam se u Srbiju iz Moskve, kako bismo se sastali. Govorim o eskalaciji tenzija, u ovom slučaju intenziviranju, i degradaciji situacije na severu tzv. Kosova do kritične tačke. Predsednik Vučić je više nego zabrinut, veoma zabrinut. Informisao me je o svojim kontaktima sa Kvintom (SAD, UK, Nemačka, Francuska,   Italija ) o tom pitanju. Vučić održava kontakt po ovom pitanju i sa kineskim ambasadorom", kazao je Bocan-Harčenko ruskim novinarima.

Prema rečima ruskog diplomate, srpski predsednik "rasplet i političko rešenje ove situacije vidi samo kroz dijalog".

"Rešenje ovog problema i rešavanje kosovskog problema, predsednik Srbije u celini vidi u političkim, diplomatskim putevima. Spreman je za pregovore. Istovremeno, da se zahteva, da se postigne zaista veća neutralnost Zapada, i što je najvažnije, poštenje Zapada", dodao je.

Zaoštravanjem na Kosovu, Zapad intenzivirao hibridni rat protiv Vučića

Istovremeno sa dešavanjima na KiM, Zapad je pojačao hibridni rat protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove vlade, izjavio je ruski ambasador u Beogradu.

"Ako šire posmatrate ove događaje, ovo je sinhronizacija eskalacije tenzija na KiM sa dešavanjima u samom Beogradu, sa porastom prozapadne opozicije. To jest, u ovom slučaju je reč o aktiviranju i jednog i drugog fronta hibridnog rata kolektivnog Zapada protiv Vučića i njegove vlade", kazao je Bocan-Harčenko.

Prema njegovim rečima, razlog za to je "samostalna politika Srbije u održavanju suvereniteta, pre svega, u pogledu politike Srbije prema Rusiji, odbacivanje antiruskih sankcija od strane rukovodstva Srbije, odbacivanje nezavisnosti Kosova i jasna linija o nepriznavanju ove nezavisnosti".

NATO stao na stranu Prištine

Ruski ambasador je naglasio da je NATO kontingent na Kosovu i Metohiji, Kfor otvoreno stao na stranu Prištine, pomažući policiji kosovskih Albanaca u obračunu sa Srbima, i na taj način postao faktor eskalacije.

"Intenzitet sukoba je svaki put sve veći i veći. Sve je dostiglo kritičnu tačku, jer je već došlo do prilično velikih sukoba između Srba i policije kosovskih Albanaca i kosovskih snaga", ocenio je.

Oni su pozvani, nastavio je Bocan-Harčenko, u skladu sa mandatom UN, da garantuju bezbednost za Srbe, što nije učinjeno.

"To je urađeno veoma ograničeno od početka boravka i razmeštanja Kfora u pokrajini. Sada se ovaj zadatak potpuno ignoriše, oni su iskreno stali na stranu kosovske policije i kosovskih specijalaca i postali faktor eskalacije", naglasio je.

Pomažemo Beogradu, delujemo u punoj koordinaciji i saradnji

Ambasador je istakao da Rusija pomaže Srbiji u Savetu bezbednosti UN i da se protivi pokušajima Zapada da samoproglašenu Republiku Kosovo uvuče u međunarodne organizacije, što Beograd veoma ceni.

"Pomažemo Beogradu, sarađujemo i kada je reč o Savetu bezbednosti u pitanju,  suprostavljamo se zapadnim pritiscima i uvlačenju tzv. Kosova u međunarodne organizacije. Predsednik Vučić, što je i konstatovano u njegovoj izjavi posle našeg sastanka, to lično ceni", poručio je.

On je istakao da u ovoj konkretnoj situaciji Rusija je najjasnije dala ocenu najnovijih dešavanja na KiM.

Naime, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom, sa kojim je razgovarao o najnovijoj eskalaciji nasilja nad srpskom zajednicom na Kosovu i Metohiji. Takođe, obavestio ga je i o jučerašnjim dešavanjima i izrazio zabrinutost zbog ekstremnog nasilja i podmukle diskriminacije Srba, sa zebnjom da se situacija razvija u veoma lošem smeru, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

image