Srbija i Balkan

Novak Đoković razljutio olimpijski komitet lažne države: Traže kaznu jer je "Kosovo srce Srbije"

Đokovićevo ponašanje, smatraju Albanci, nedopustivo je jer "stvara presedan gde se sprot može koristiti kao platforma za političke poruke, programe i propagandu"
Novak Đoković razljutio olimpijski komitet lažne države: Traže kaznu jer je "Kosovo srce Srbije"www.globallookpress.com © Panoramic/Keystone Press Agency

Predsednik olimpijskog komiteta takozvanog Kosova zatražio je da čelnici Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i Međunarodne teniske federacije (ITF) odgovore na potez srpske teniske zvezde Novaka Đokovića, koji je javno podržao Srbe sa Kosova i Metohije.

Nakon što je u ponedeljak pobedio Aleksandra Kovačevića u meču prvog kola Otvorenog prvenstva Francuske, Đoković je na srpskom jeziku napisao "Kosovo je srce Srbije. Stop nasilju".

I to je Albance zabolelo.

"Kao predsednik organizacije, osećam obavezu da izrazim svoju zabrinutost dok vas molim da reagujete na Đokovićev postupak u ime Međunarodnog olimpijskog komiteta, jer takve poruke i postupci predstavljaju opasnost za budućnost sporta ako ostanu nekažnjeni", požalio se Ismet Krasnići u odvojenim pismima čelnicima MOK-a i ITF-a. 

Ponašanje srpskog asa, za njega je kršenje atletskih principa i olimpijskog duha, kao i Olimpijske povelje.

"Iako je Novak Đoković jedan od najboljih tenisera, takvo ponašanje je nedopustivo jer stvara opasan presedan gde se sport može koristiti kao platforma za političke poruke, programe i propagandu", rekao je Krasnići, ne objašnjavajući kakvu propagandu predstavlja to što je Đoković izneo činjenicu - da je nepriznato Kosovo, što se tiče međunarodnog prava i Ujedinjenih nacija - deo Srbije.

I Teniski savez Kosova najavio je da će uložiti zvaničnu žalbu na Đokovićevu poruku, tražeći disciplinske mere protiv srpskog šampiona.

Francuska teniska federacija (FFT), koja organizuje događaj, odbila je, međutim, da ukori Đokovića, poručujući da ne postoje zvanična grend slem pravila o tome šta igrači mogu, a šta ne smeju da kažu.

Uvredila se, međutim, francuska ministarka sporta Ameli Udea-Kastera koja je Đokovićevu poruku ocenila kao "neprikladnu i veoma političku".

image