Srbija i Balkan

Advokati uhapšenog borca sa Košara stigli u Prištinu: Optužiće ga za ratni zločin?

RT Balkan stupio je u kontakt sa jednim od advokata uhapšenog Srbina
Advokati uhapšenog borca sa Košara stigli u Prištinu: Optužiće ga za ratni zločin?© TANJUG/ DOPISNIK KiM

Srpski veteran i borac sa Košara Siniša Jevtić koji je uhapšen sinoć, ubrzo nakon što je ušao na teritoriju južne srpske pokrajine, nalazi se u pritvoru u Prištini, potvrdili su za RT Balkan njegovi branioci.

Na društvenim mrežama pojavila se tvrdnja da bi Jevtić mogao biti optužen za navodne ratne zločine na Kosovu i Metohiji, međutim, to za sada nije potvrđeno.

Budući da je poslednjih meseci ustaljena praksa da tzv. kosovska policija hapsi Srbe zbog navodnih ratnih zločina devedesetih godina, ne čudi zabrinutost ljudi koji na mrežama apeluju da se Jevtiću pomogne. 

RT Balkan stupio je u kontakt sa jednim od Jevtićevih advokata, Ljubomirom Pantovićem, koji je rekao da je upravo sa kolegom, drugim Jevtićevim braniocem, stigao u Prištinu, kako bi se upoznao sa optužbama koje mu se stavljaju na teret.

Kako navodi, još uvek ne zna za šta ga tačno optužuju, niti da li mu je određeno zadržavanje. O svemu tome će, naveo je Pantović, obavestiti javnost čim bude upoznat sa detaljima slučaja.

Na drugoj strani, "kosovska policija" na Fejsbuku je objavila fotografije predmeta koji su navodno oduzeti Siniši Jevtiću i njegovom saputniku. 

Kosovska policija: "Oružje" i neka vrsta sumnjivih narkotičkih supstanci

Prema našim saznanjima, iako nije naznačeno da se radi o njemu, njemu na teret stavljaju "neovlašćeno držanje oružja i opojnih droga". 

U objavi navode da su "noću, na severu zemlje, zaustavili vozilo slovenačkih registarskih oznaka u kojem su se vozile dve osobe muškarci, državljani Srbije" kod kojih su pronađeni sporni predmeti.

"Dvojica osumnjičenih su uhapšena i privedena u policijsku stanicu, pošto je prilikom kontrole vozila kojim su upravljali pronađena i oduzeta neka nelegalna oprema, među kojima su maskirne maske, amblemi sa nacionalističkim obeležjima, dokumentacija i dr.Kao materijalni dokazi oduzeti dokazi za koje se sumnja da su korišćeni za nasilničke radnje su: jedna metalna palica, jedna maskirna maska, nekoliko noževa, amblemi sa nacionalističkim simbolima (4 "S") i zastavu Srbije", navodi se i dodaje da je pronađena "neka vrsta sumnjivih narkotičkih supstanci", ne navodeći koja.

Na objavljenim fotografijama ništa ne deluje kao droga niti se može uočiti u kadru, što se može videti i u objavi tzv. kosovske policije. 

Dalje u objavi navode da su pronađeni i mobilni telefoni, te "razni sprejevi", članska kartica srpskih ratnih veterana, članska kartica Akademije bezbednosti Srbije itd.

"Nakon obavljenog razgovora, dvojici osumnjičenih je odlukom nadležnog tužioca određeno je zadržavanje do 48 sati", zaključili su u objavi iz policije. 

image