Srbija i Balkan

Advokat Vasić pisao zemljama Kvinte: Trajković u ranama, zdravstveno stanje mu je pogoršano

Ukoliko se Slađanu Trajkoviću, ne daj Bože, nešto fatalno desi, to može da se pripiše 'na dušu' onih koji su ga smestili tamo gde se trenutno nalazi, rekao je njegov advokat Dejan Vasić
Advokat Vasić pisao zemljama Kvinte: Trajković u ranama, zdravstveno stanje mu je pogoršanoGetty © Carsten Koall

Advokat Dejan Vasić uputio je pismo ambasadorima zemalja Kvinte u kojem traži da diplomatskim sredstvima utiču na Specijalno tužilaštvo tzv. Kosova da se Slađanu Trajkoviću omogući kućni pritvor, zbog njegovog izuzetno lošeg zdravstvenog stanja usled neadekvatnog lečenja.

Vasić, koji pred Sudom za ratne zločine u Prištini zastupa Slađana Trajkovića, koji je optužen za navodni ratni zločin, u izjavi za "Kosovo onlajn" kaže da on kao pravni zastupnik traži samo fer uslove, koji su omogućeni svim drugim osobama protiv kojih se vode postupci, a u skladu sa važećim zakonima.

"Danas smo se obratili predstavnicima ambasada Kvinte u kom smo tražili da, koliko diplomatske mogućnosti dozvoljavaju, utiču na Specijalno tužilaštvo 'Kosova' kako bi nam dozvolili da u istrazi učestujemo, da imamo uvid u spisak predmeta, prisustvujemo saslušanjima svedoka i njihovim radnjama prepoznavanja, kao i mogućnost da se Trajkoviću odredi mera kućnog pritvora koju bi on izdržao u svojoj kući u Severnoj Mitrovici, uz nadzor lekara koji su i do sada vodili računa o njegovom zdravstvenom stanju", kaže Vasić.

On navodi da je Trajković neadekvatno lečen i da je njegovo zdravstveno stanje izuzetno pogoršano.

"Slađana sam video juče, on je u jako teškom zdravstvenom stanju uzrokovanog pre svega neadekvatnim lečenjem. On je nekoliko puta vođen u bolnicu u Prištini, rađene su mu analize, promenilo se mnogo lekara vrlo sumnjivog znanja i kvaliteta. U sobi za posete juče sam ga zatekao svog u ranama. Njemu još nije određena adekvatna terapija, on boluje od dijabetesa i te rane jako teško zaceljuju. Porodica je danas pokušala da mu odnese određenu količinu lekova i masti koje mogu da mu pomognu, ali do sada nismo imali baš dobra iskustva kada je reč o lekovima koji imaju deklaraciju Republike Srbije", navodi Trajković.

On poziva na oprez i odgovornost odgovornih zbog stanja u kom se Trajković nalazi.

"Njegovo zdravstveno stanje je alarmantno, i odgovorni za njegovo dalje pritvaranje i držanje u pritvoru snose odgovornost i za to. Ukoliko se sutra njemu, ne daj Bože, nešto fatalno desi, to može da se pripiše 'na dušu' onih koji su ga smestili tamo gde se trenutno nalazi", istakao je Vasić.

Kada je reč o istrazi koja se vodi protiv Trajkovića, advokat Vasić navodi da se istraga praktično vodi bez prisustva odbrane i da tužilaštvo proces vodi samostalno bez davanja ikakvih informacija odbrane.

"Do sada smo pokušali da se obratimo apsolutno svim institucijama na 'Kosovu' uključujući i premijera, a da nismo dobili nijedan odgovor u kom pravcu se istraga odvija. Tužiteljka je saslušala više od 30 svedoka, a da nije pozvala ni mene kao branioca, ni Slađana da u toj istrazi učestvujemo. Odbijeni su svi zahtevi i svaka mogućnost da se Slađanu pruži ono što je pruženo svim drugim građanima 'Kosova', odnosno da tužilaštvo istragu sprovodi tako što će njemu omogućiti kućni pritvor, a sve usled njegovog izuzetno teškoj zdravstvenoj situaciji", zaključio je Vasić.

image
VV inauguration
banner