Srbija i Balkan

Uhapšenom Trajkoviću pogoršano zdravstveno stanje: Albanci mu ne daju lekove u zatvoru

Supruga uhapšenog Trajkovića upozorava da ukoliko neko ne preduzme hitne mere i izbavi njenog muža iz Podujeva, koji bi lečenje nastavio u bolnici u Kosovskoj Mitrovici, Slađan neće preživeti
Uhapšenom Trajkoviću pogoršano zdravstveno stanje: Albanci mu ne daju lekove u zatvoruwww.globallookpress.com © Vedat Xhymshiti

Zdravstveno stanje bivšeg kosovskog policajca Slađana Trajkovića iz Kosovske Mitrovice, koji je na osnovu odluke Prištine od 15. decembra u zatvoru visokog rizika u Podujevu, izuzetno je teško i pitanje je do kada će moći da izdrži u tako lošim uslovima. 

Na to upozorava njegova supruga Suzana Trajković i za "Politiku" kaže da su ga juče obišle ćerke. 

"Nisam mogla da idem, jer sam celog dana bila kod lekara, a idem otkako je Slađan u zatvoru. Ne mogu da se oporavim od onoga što su mi ćerke ispričale. One su u šoku. Kažu da je stravičan prizor bio kada su ga videle", svedoči Suzana.

Juče su ćerke Slađana zatekle izuzetno nervoznog, i kažu da je dodatno smršao, čak 20 kilograma. 

"Rana na nozi, na tabanu je otvorena, jer je u zatvoru ne leče. Opet mu ne daju lekove za jetru, iako znaju da ima cirozu, jer navodno, davali su mu po dve doze, pa je nestalo. Kako su lekovi mogli da nestanu kad mu svake druge nedelje nosimo po dve kutije i kako su mogli da mu daju po dve kad nije tako propisane. Ćerke kažu, pitanje je do kad će Slađan moći da izdrži. Bojim se da neće još dugo", navodi plačući Suzana Trajković.

Ona upozorava da ukoliko neko ne preduzme hitne mere i izbavi njenog muža iz Podujeva, koji bi lečenje nastavio u bolnici u Kosovskoj Mitrovici, Slađan neće preživeti. Inače, Trajković je u kosovskoj policiji bio devet i po godina i prošao sve bezbednosne provere, a zatim je nakon napuštanja službe, kada su Srbi kolektivno istupili iz prištinskih institucija, uhapšen zbog navodnog ratnog zločina.

Osnovni sud u Prištini produžio mu je pritvor do 15. maja. Suzana za "Politiku" kaže da su pisali svim međunarodnim organizacijama, zemljama Kvinte, a u Bundestagu se pitanje Trajkovića našlo na dnevnom redu.

"Nekadašnje komšije iz Vučitrna, Albanci nas svakodnevno zovu i kažu da će svedočiti u korist Slađana, ali da sada javno ne mogu da izađu, jer se boje odmazde. Komšije iz Kosovske Mitrovice su pisale peticiju Kurtiju da se Slađan leči u bolnici u Mitrovici, ali nema odgovora. Kako je moj muž mogao da bude uhapšen i da se tereti za najteže krivično delo koje nije počinio, a ujedno je u vreme kada je Kurti dolazio u Bošnjačku mahalu bio u njegovoj pratnji. Kako neko ko je prošao sve bezbednosne provere odjednom nije podoban. Zašto se neko posle 23 godine setio da on treba da bude uhapšen", pita Suzana koja dodaje i da se navodni svedoci ispituju "po kućama, jer tako tužiteljka želi".

Kaže i da mnogi odbijaju da svedoče.

"Nemaju za šta da terete Slađana. Svi znaju da nikada sa Albancima nismo imali nijednu ružnu reč, ni u Vučitrnu, ni ovde u Bošnjačkoj mahali", naglašava Suzana.

image