Srbija i Balkan

Vlada Srbije odlučila: U škole samo do 6. juna

Odlukom Vlade Srbije, učenici koji žele, završiće razred po ranije utvrđenom datumu, 20. juna, a oni koji ne budu zadovoljni svojim uspehom, dobiće priliku da do tada poprave ocene na lični zahtev
Vlada Srbije odlučila: U škole samo do 6. juna© Milan Maricic/ATAImages

Umesto da se školska godina za sve školarce završi 20. juna, kako je planirano kalendarom, Vlada Srbije donela je odluku o ranijem zatvaranju obrazovnih ustanova.

Kako se navodi, odluka je doneta zbog tragedija koje su duboko pogodile čitavo društvo, a Ministarstvo prosvete tim povodom priprema odgovarajući dopis koji će tokom sutrašnjeg dana biti prosleđen školama.

"Ministarstvo prosvete i školske uprave biće na raspolaganju upravama škola za pojašnjenja", dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo je napomenulo da će o svim promenama u školskom kalendaru, škole će obavestiti roditelje i učenike putem redovnih kanala komunikacije.

Vlada Srbije je ranije saopštila da je, zbog tragedija koje su duboko pogodile čitavo društvo, donela odluku da se školska godina završi 6. juna u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji, a da škole mogu da nastave da rade do 20. juna za učenike koji to žele.

Naime, odluka vlade je da se školska godina završi 6. juna u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji, a da ustanove po sopstvenom nahođenju mogu da nastave da rade do 20. juna.

Na ovaj način učenici koji žele, završiće razred po ranije utvrđenom datumu.

"U tom periodu mogu se realizovati dopunska, dodatna i pripremna nastava, nastava u prirodi, kao i drugi oblici obrazovno-vaspitnog rada, sa ciljem podsticanja socijalnih i emocionalnih veština učenika i aktivnosti na teme tolerancije, empatije, zajedništva, podrške i zahvalnosti", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je naš obrazovni sistem stvoren sa ciljem da svim učenicima pruži adekvatnu podršku, ohrabruje ih na putu učenja i omogući im da rastu u zdrave, svesne i odgovorne pojedince.

"U ovom trenutku, važnije je nego ikada, da se usredsredimo na ono što je najbolje za našu decu, jer ona zaslužuju našu potpunu podršku, ljubav i brigu", piše.

Bitno je napomenuti da će svi učenici koji ne budu zadovoljni svojim uspehom, dobiti priliku da do 20. juna poprave ocene na lični zahtev.

Takođe, doneta je odluka da OŠ "Vladislav Ribnikar" ostane škola.

"Osnovna ogledna škola 'Vladislav Ribnikar' će ostati škola. Ona će biti rekonstruisana i tokom procesa rekonstrukcije, biće izgrađen memorijalni deo u znak sećanja na decu i školskog čuvara, koji su svakoga dana u toj školi pokazivali izuzetnost", piše u saopštenju Vlade.

Učenici OŠ "Vladislav Ribinar" idu do kraja godine u školu

Član saveta roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar" Dejan Ristić izjavio je danas da je 95 odsto roditelja na savetu roditelja glasalo da se školska godina ne skraćuje i da deca pohađaju nastavu do 20. juna, odnosno do redovnog kraja školske godine.

"Najnovije izjašnjavanje saveta roditelja, našeg reprezentativnog tela koje predstavlja decu i roditelje, u ponedeljak veče rezultiralo je tome da je 95 odsto roditelja glasalo za to da se školska godina ne srkaćuje, da deca do kraja školske godine idu redovno na nastavu i to jeste nešto što je želja dece. U ovom trenutku više od 85 odsto dece pohađa redovnu nastavu u školi", rekao je Ristić za Tanjug.

Na pitanje kako je došlo do podeljenog mišljenja roditelja o daljoj nastavi u OŠ "Vladislav Ribnikar", Ristić je naveo da nema podeljenog mišljenja, već da je normalno da nakon velike tragedije ljudi različito reaguju.

"Posebno traumatično i dramatično reaguju porodice postradalih. Takođe veoma dramatično i traumatično reaguju porodice ranjenih, ali i mi svi ostali", ocenio je Ristić.

Prema rečima Ristića, deca su sama odlučila da pohađaju nastavu u ovoj školi do kraja školske godine.

"Za nas starije ta odluka je bila neočekivana, moja ćerka ide na nastavu i u početku je za suprugu i mene ta odluka je bila neočekivana, jer smo očekivali da će reći da nije spremna", rekao je Ristić.

Ristić je naveo da roditeljima i deci iz O.Š. "Vladislav Ribnikar" znači empatija koja postoji u društvu, kao i visok stepen saosećanja i razumevanja.

Ristić je dodao i da nema razloga za žurbu, kao i da je potrebno da u ovom momentu budemo zrelo društvo i zreli pojedinci.

"Ono što mi kao roditelji đaka OŠ "Vladislav Ribnikar" zaista molimo, to je razumevanje. Podršku imamo, nemojmo žuriti. Probajmo da tu ranu, ako je ikako moguće zacelimo", zaključio je Ristić.

image