Srbija i Balkan

Hibridni udar gde najviše boli: Ko stoji iza pretnji bombama u školama i zašto su gore nego pre

Današnje dojave o bombama u školama su nastavak već započetog hibridnog rata protiv Srbije, ocenjuju sagovornici RT Balkan
Hibridni udar gde najviše boli: Ko stoji iza pretnji bombama u školama i zašto su gore nego pre© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg

Učenike i roditelje koji su jutros sa njima krenuli u beogradske škole na ulazu je zatekla vest da je stigla dojava o postavljenoj bombi. Iako se možda činilo da je u pitanju samo poneka škola, te da možda iza svega stoji neki đak koji bi da na taj način izbegne kontrolni, vrlo brzo se pokazalo da to nije istina. 

Zabrinuti roditelji dolazili su po svoju decu, dok je policija morala da proveri svaku školu pojedinačno.

Ispostavilo se da nije u pitanju usamljeni događaj, već da su pretnje stigle u čak 115 beogradskih osnovnih i srednjih škola. Škole su pregledane, pa je utvrđeno da su dojave bile lažne.

Podsetimo, ovakve dojave dešavale su se i prošle godine, ne samo u Beogradu, već u mnogim mestima u Srbiji. Mete su bile i druge državne institucije, a ne samo škole.

Zbog toga sagovornici RT Balkan smatraju da su današnje dojave nastavak već započetog hibridnog rata protiv Srbije sa ciljem da se narod zastraši, jer su mete najosetljivije za svako društvo – deca. Međutim, ove pretnje sada imaju mnogo veću poruku.

Deca posebno osetljiva meta

Srbija se još nije oporavila od nedavne tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je učenik sedmog razreda ubio devet đaka i školskog čuvara, kao i tragedije u selima u Mladenovcu kad je ubijeno osmoro mladih ljudi. Zbog toga je trenutak kada stižu ove dojave izuzetno važan i osetljiv.

Bivši oficir Kontraobaveštajne službe (KOS) Ljuban Karan kaže za RT Balkan da su oni koji rade na hibridnim napadima na Srbiju te tragedije dočekali kao "na tacni".

"Neko im je doneo ono što su dugo vremena pokušavali da sami urade - da unutrašnju psihološku situaciju nacije naruše onako kako priželjkuju svi oni koji vode psihološki rat protiv neke države", kaže Karan dodajući da nema dokaza da su prethodne tragedije napravljene planski i namerno.

Naš sagovornik dalje navodi da, umesto da se situacija stabilizuje i da se nastavi sa započetom akcijom oduzimanja oružja, odjednom su se svi oni koji rade na hibridnim napadima aktivirali.

"Mislim da je u pripremi neka vrsta obojene revolucije u Srbiji sa ciljem da se izvrši prevrat. Da se dovedu poslušnici kakve smo već imali ovde na vlasti, koji su radili sve što im se kaže u smislu pripreme Srbije za ulazak u NATO i antiruski front", smatra Karan.

Ocenjuje i da su dojave o bombama u školama deo te akcije i da imaju cilj "podizanja temperature" i nervoze, jer nije isto dobiti dojavu o bombi danas kao krajem prošle godine.

"Sada je svaki roditelj zabrinut za svoje dete, šta će biti sa njim u školi. Škola bi trebalo da bude najsigurnije mesto, a poslednji događaji su pokazali da ona to nije. Zato sad neko nastoji da tu situaciju iskoristi, kako bi dodatno napravio nervozu i zastrašivanje. Zbunjuje naciju do te mere da ljudi više ne znaju sa koje strane im preti opasnost i ne znaju da prepoznaju ko im je prijatelj, a ko nije", smatra naš sagovornik.

Unošenje straha među ljude

Profesor bezbednosnih nauka i specijalista za terorizam i organizovani kriminal Miroslav Bjegović kaže za RT Balkan da su škole izabrane za mete jer je cilj da se pokaže da kako sistem bezbednosti Srbije možda ne može adekvatno da zaštiti svoje građane, iako smo se uverili da su to bile lažne dojave.

"Ovo je nastavak akcije koja je započeta prošle godine, akcije sa ciljem narušavanja sistema vlasti. Akcija je uperena protiv države i njenog prvog čoveka, koji očito ne ispunjava zapadne ciljeve i predstava smetnju ka njihovom ostvarivanju", kaže Bjegović.

Prema njegovim rečima, nedavne dve tragedije deo opozicije je nažalost iskoristio u političke svrhe.

"Ti nemili događaji se žele prikazati kao greška vlasti, a i ova nova dešavanja su, mogu reći, nastavak akcije koja je započeta ka nasilnom rušenju vlasti", smatra naš sagovornik.

Bjegović, koji je odnedavno i specijalni savetnik za odbranu i bezbednost potpredsednika Vlade i Ministarstva odbrane ističe da država i nacionalni bezbednosni sistem zemlje rade danonoćno kako bi se osećali svi sigurnije.

"Niko ne može da bude jači od države, siguran sam da će to biti i u ovom slučaju, te da ćemo doći do onih koji žele da unesu strah među građanima i možda izazovu novu krizu ili da pokušaju da izvrše nasilni prevrat", napominje naš sagovornik.

Bjegović pojašnjava da je za prevrat potrebna kritična masa, te da bi pojedini građani, nezadovoljni situacijom, mogli da budu zloupotrebljeni u te svrhe iako možda ne podržavaju delove opozicije ili strane interese.

"Građani treba da otvore širom oči i da shvate šta se nažalost dešava, prvenstveno u Beogradu", napominje Bjegović.

Pretnje stižu izvan granica Srbije

I današnje pretnje, kao i one od ranije, stigle su elektronskom poštom. Ako je pretnja stigla sa teritorije Srbije, lako je utvrditi ko je počinilac, ali pretnje mejlovima uglavnom stižu sa udaljenih adresa.

"Dojave su ranije stizale čak iz Ukrajine, pa i iz Afrike što je opet pod nekom organizacijom tog hibridnog rata koje vode zapadne sile protiv Srbije", podseća Karan.

Napominje da ako srpska policija ubrzo ne otkrije ko stoji iza današnjih dojava, onda iza njih sigurno stoji strani faktor sa ciljem pripreme za prevrat.

Bjegović smatra da je teško da iza ovakvih današnjih dojava stoji neki učenik.

"Mislim da su ovakve pretnje upućene iz inostranstva, jer da su upućene sa prostora Srbije naš sistem bezbednosti bi to otkrio", zaključuje Bjegović.

image