Srbija i Balkan

Milorad Dodik je novi predsednik Republike Srpske

Izveštaj o ponovnom brojanju glasova je usvojen sa šest glasova za i jednim protiv
Milorad Dodik je novi predsednik Republike Srpske© Танјуг/Милош Миливојевић

Milorad Dodik proglašen je novim predsednikom Republike Srpske nakon što je završeno ponovno kontrolno brojanje glasova za predsednika i potpredsednike, saopštila je članica CIK-a Vanja Bjelica Prutina na sednici ovog tela.

"Nema dileme ko je pobednik za nivo predsednika Srpske nakon kontrolnog brojanja, a to je Milorad Dodik. Ovo kontrolno brojanje bi trebalo bi da mu ide u prilog kako bi se utvrdilo činjenično stanje", rekla je ona i dodala da je potvrđena narodna volja.

Naglasila je da, kada je reč o kontrolnom brojanju, najviše govori o nivou potpredsednika Srpske jer za taj nivo samo jedan glas može da bude odlučujući.

Izveštaj o ponovnom brojanju glasova je usvojen sa šest glasova za i jednim protiv, te je jasno da neće biti ponavljanja izbora.

Član CIK-a Vlado Rogić kazao je da nema vremena ni sredstava za ponovno održavanje izbora, kao i da nije moguće ponavljati izbore zbog nekoliko nepravilnosti jer bi se to onda radilo zauvek.

Hadžiabdić: Kontrolno brojanje utvrdilo izbornu volju

Članica CIK-a Bih Irena Hadžiabdić napomenula je da su utvrđeni rezultati izbora za celu BiH i da će situacija biti ista koliko god puta brojali.

"I da poništimo rezultate, ponovo bi moglo da nam se dogodi isto. Najbitnije je da li se volja birača prepravljala, a ja iz ovih nalaza nisam videla da nešto ukazuje na to", rekla je Hadžiabdić.

Primetila je da je izborni proces obeležen nizom manjakovosti, koji su pretežno tehničke prirode, kao i da su obrasci bili najproblematičniji aspekt.

"Bilo je mnogo problema sa pronalaskom materijala i uopšteno jako puno problema sa kontrolnim brojanjem. Naše kontrolno brojanje je utvrdilo izbornu volju za predsednika i potpredsednika Republike Srpske i, pored haosa sa materijalom, ono što smo pronašli mogu biti utvrđeni rezultat za izbore."

image