Srbija i Balkan

Dodikova stranka podnela krivičnu prijavu protiv Jelene Trivić i Nebojše Vukanovića

Predstavnici opozicije su za falsifikovane listiće znali pre Centralne izborne komisije
Dodikova stranka podnela krivičnu prijavu protiv Jelene Trivić i Nebojše VukanovićaAP © Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika podneo je krivičnu prijavu protiv nosioca opozicione liste "Za pravdu i red" Nebojše Vukanovića i predsedničkog kandidata Partije demokratskog progresa (PDP) Jelene Trivić, jer su iznosili tvrdnje o ubacivanju falsifikovanih glasačkih listića u izborni materijal dva dana pre nego što je Centralna izborna komisija (CIK) BiH to zvanično objavila.

Sporni listići u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu pronađeni su u nedelju, 23. oktobra, a Vukanović i Trivić su najavili na konferenciji za novinare dva dana ranije rekavši da će biti pronađeni "falsifikovani i kopirani i nanovo štampani", javio je Tanjug.

Prema saznanjima Srne, ove malverzacije u vezi sa falsifikovanim glasačkim listićima nastale su u sedištu CIK-a u Istočnoj Ilidži.

Agencija je ranije objavila da je CIK BiH 31. avgusta doneo odluku o imenovanju Srđana Bjelice za kontrolora za transport i skladištenje glasačkih listića na Opštim izborima u BiH. Mediji su naveli da je Bjelica rođak načelnika opštine Istočna Ilidža i funkcionera opozicione Srpske demokratske stranke (SDS) Marinka Božovića, a u rodbinskim vezama je i sa članom CIK-a Vanjom Bjelica Prutina.

Kandidat vladajućeg SNSD-a Milorad Dodik tvrdi da neregularnosti nije bilo, da mu je ponovno brojanje neprihvatljivo i da je on pobednik izbora. Nakon brojanja na biračkim mestima, pokazalo se da Dodik jeste pobednik, prenosi "klix.ba".

 

 

image