Srbija i Balkan

Predsednica "Kosova": Srbija je satelit Rusije, saveznici da pomognu

"Srbija je služila kao satelit Rusije. Ovde sam da tražim podršku partnera u borbi protiv ovih trendova i sprečavanju njihovog uticaja", izjavila je Osmani na Samitu evropskih lidera u Moldaviji
Predsednica "Kosova": Srbija je satelit Rusije, saveznici da pomognu© Tanjug/ AP Photo/Vadim Ghirda

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je da saveznici Prištine treba da pomognu u zaustavljanju, kako je navela, destabilišućih akcija Srbije na severu, dodajući da treba tražiti i primenu dogovora dogovorenih u Briselu.

"Srbija je služila kao satelit Rusije. Ovde sam da tražim podršku partnera u borbi protiv ovih trendova i sprečavanju njihovog uticaja", izjavila je Osmani na Samitu evropskih lidera u Moldaviji, prenosi "Koha".

Ona je takođe tvrdila da je "Vučić zainteresovan za destabilizaciju kriminalnim grupama", i da "tako nešto ne bi trebalo da se dozvoli."

Predsednik Srbije je, sa druge strane, danas rekao da je "i za ljude koji nisu saglasni u suštinskim pitanjima" sa Srbijom postalo jasno ko stoji iza nemira na KiM.

On je naglasio da je Beograd uvek otvoren za dijalog, ali da Osmani i delegacija Prištine nisu hteli da se susretnu sa srpskom stranom u Kišinjevu, što je, kako je naveo iznenadilo neke od prisutnih, ali ne i njega i srpsku delegaciju.

Osmani je tvrdila da su za nemire odgovorne, kako je rekla, "destabilišuće grupe" koje su na "crnoj listi SAD i Britanije", dodavši da je Prištini potrebna pomoć saveznika u borbi protiv njih. 

"Zna se ko ih podstiče, pa bi trebalo da se izvrši pritisak na Beograd da zaustavi nasilje... Kada postoji nasilje, svako rešenje može da bude usmereno na primenu Briselskog sporazuma", rekla je Osmani.

Ona je dodala da ne namerava da se sastane sa Vučićem dok, kako je rekla, se dogovorene stavke iz sporazuma ne sprovedu.

Vučić je nakon današnjeg sastanka sa Žozepom Boreljom izjavio da je šefa EU diplomatije podsetio da je "formiranje Zajednice srpskih opština osnovna obaveza iz Briselskog sporazuma", a što Priština nije učinila i nakon više od deset godina po potpisivanju sporazuma.

Ona se sastala i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, kao i sa visokim predstavnikom za spoljnu politiku EU Žozepom Boreljom.

Osmani je na svom nalogu na Tviteru navela da je sa njima razgovarala o nedavnim dešavanjima na severu KiM, i istakla da je "saradnja sa partnerima" ključna.

"U ovom odlučujućem vremenu za bezbednost u Evropi, saradnja sa našim partnerima je ključna. Zajedno sa predsednikom Emanuelom Makronom i kancelarom Olafom Šolcom, kao i sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku Žozepom Boreljom, razgovarali smo o najnovijim dešavanjima na 'Kosovu' i zajedničkom zalaganju za mir, bezbednost i stabilnost", napisala je Osmani.

image