Srbija i Balkan

Vučić u Kišinjevu sa Zelenskim, Fon der Lajen, Boreljom, Makronom i liderima iz regiona

Predsednik Srbije učestvuje na Samitu Evropske političke zajednice koji se održava u moldavskoj prestonici Kišinjevu
Vučić u Kišinjevu sa Zelenskim, Fon der Lajen, Boreljom, Makronom i liderima iz regiona© FOTO TANJUG/ PREDSEDNIŠTVO REPUBLIKE SRBIJE/

Počeo je sastanak predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku Žosepom Boreljom.

Predsednik Srbije je rekao da smirivanje situacije na KiM "neizbežno prva tema."

"Zatim ćemo razgovarati o tome kako izbeći dalje provokacije i jednostrane poteze i šta će biti garancije za to. Treća tema je da se fokusiramo na formiranje ZSO što je potpisano pre 10 i po godina, i još uvek nije implementirano", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Dodao je da ima i stvari koje srpska strana mora da ispuni.

Vučić sa Boreljom: Priština da prestane s nasiljem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Kišinjevu s visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i tom prilikom posebno naglasio da je od prioritetne važnosti da institucije u Prištini prestanu sa nasiljem i vrate se dijalogu.

"Za Srbiju je bezbednost srpske zajednice na Kosovu i Metohiji oduvek predstavljala prioritet, uz očuvanje mira i stabilnosti. Istakao sam da je formiranje Zajednice srpskih opština osnovna obaveza iz Briselskog sporazuma", naveo je Vučić na Instagramu.

On je napisao je da je imao otvoren razgovor s Boreljom o kompleksnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i o posledicama neodgovornog ponašanja institucija u Prištini.

"Ponovio sam da smo od početka odgovorno, savesno i ozbiljno pristupali rešavanju svih otvorenih pitanja tokom dijaloga sa Prištinom i naglasio da smo strpljivo i smireno odgovarali na sve jednostrane poteze i provokacije", saopštio je Vučić.

Vučić sa Fon der Lajen

Vučić je imao više sastanaka sa svetskim i liderima iz regiona na marginama Samita Evropske političke zajednice u Kišinjevu.

Vučić se sastao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i naveo da sa njom deli istu posvećenost zajedničkoj budućnosti, miru i stabilnosti.

"Zahvalan sam predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen na svemu što radi u cilju povezivanja zemalja regiona, kao i pridruživanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, kao i na tome što delimo istu posvećenost zajedničkoj budućnosti, miru i stabilnosti", napisao je Vučić na Instagram profil "budućnostsrbijeav".

"Na ovom Samitu, bavićemo se pitanjima mira i bezbednosti, energetske otpornosti, jačanjem stabilnosti i prosperiteta u Evropi. Ponosan sam što ovde predstavljam našu zemlju, jer će se naš glas slušati i čuti. Srbija će dati svoj doprinos svim ključnim temama, kao ozbiljna država i partner, što smo do sada toliko puta pokazali", istakao je Vučić u objavi na Instagramu.

Zahvalni Francuskoj i Španiji

Predsednik Srbije razgovarao je tokom samita sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

"Zahvalio sam predsedniku Makronu na čvrstom stavu i podršci koju je pružio Srbiji povodom najnovijih dešavanja na KiM. Izrazio sam zabrinutost zbog najnovije eskalacije nasilja na Kosovu i Metohiji, a sa predsednikom Makronom sam razgovarao o daljim koracima u cilju održanja mira i stabilnosti u regionu", objavio je Vučić na Instagramu.

Predsednik Srbije je razgovarao s premijerom Španije Pedrom Sančesom o složenoj situaciji na Kosovu i Metohiji i modalitetima za rešavanje najnovije krize.

"Sa iskrenim prijateljem Srbije Sančezom razgovarao sam o složenoj situaciji na Kosovu i Metohiji, modalitetima za rešavanje najnovije krize, ali i o EU putu Srbije, regionu Zapadnog Balkana i drugim važnim pitanjima", napisao je Vučić na Instagramu.

Vučić je zahvalio Španiji na podršci, razumevanju i uvažavanju stavova Srbije, kao i na nepokolebljivom i doslednom poštovanju principa međunarodnog prava.

Kratak razgovor Vučića i Zelenskog

Predsednik Vučić imao je i kratak razgovor sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim i premijerom Luksemburga Gzavijeom Betelom.

Zelenski se sastao i sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani koja mu je poručila da "niko ne razume bol, borbu i otpor Ukrajine bolje od naroda Kosova."

"U trenucima kada je važno na kojoj strani stojite, izrazila sam punu solidarnost predsedniku Zelenskom. Niko ne razume bol, borbu i otpor Ukrajine bolje od naroda Kosova", napisala je Osmani na Tviteru.

Sa Zelenskim se sastao i predsednik Crne Gore Jakov Milatović, koji je posle sastanka izjavio da se u Ukrajini, kako je rekao, vodi odlučujuća borba za evropske vrednosti, mir i budućnost.

Milatović je kazao da je ukrajinskom predsedniku ponovio punu solidarnost Crne Gore sa Ukrajinom, prenosi RTCG.

Vučić detaljno obavestio Orbana o situaciji na KiM

Vučić se danas sastao i sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, sa kojim je detaljno govorio o situaciji na KiM.

"Odličan razgovor sa dobrim i iskrenim prijateljem Srbije Viktorom Orbanom o svim važnim pitanjima za naše dve zemlje. Detaljno sam ga obavestio o situaciji na Kosovu i Metohiji", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sreo se i sa koleginicom iz Grčke Katerinom Sakelaropulu i saveznim kancelarom Republike Austrije Karlom Nehamerom.

"Brza razmena mišljenja sa predsednicom Grčke i kancelarom Austrije o situaciji na Kosovu i Metohiji, regionu Zapadnog Balkana, ali i o aktuelnim geopolitičkim izazovima", napisao je Vučić na Instagramu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Kišinjevu s premijerom Češke Petrom Fijalom o dešavanjima na Kosovu i Metohiji, zabrinutosti za srpsku zajednicu i ozbiljno narušenim elementarnim pravima Srba od strane Prištine, ali i o pitanjima od značaja za naše dve zemlje, poput daljeg jačanja ekonomske i bilateralne saradnje.

"Zahvalio sam premijeru Češke na podršci koju pruža Srbiji na putu EU integracija, kao i na spremnosti na dodatno jačanje odnosa između naših zemalja", naveo je Vučić na instagramu.

Predsednik Srbije se sastao i sa predsednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom, koju je obavestio o situaciji na Kosovu i Metohiji i pozvao da poseti Srbiju.

Susreti sa liderima iz regiona

Predsednik Srbije razgovarao je u Kišinjevu i sa srpskom članicom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović, predsednikom Vlade Severe Makedonije Dimitrom Kovačevskim i premijerom Albanije Edijem Ramom.

Tema razgovora bila su aktuelna dešavanja i dalji koraci koji bi doprineli nalaženju rešenja za sadašnju tešku i ozbiljnu situaciju.

"Mi u regionu najbolje znamo koliko je bitno da zajednički uložimo svaki napor kako bismo sačuvali teško stečeni mir i stabilnost. Razgovarali smo o aktuelnim dešavanjima i daljim koracima, koji bi doprineli nalaženju rešenja za sadašnju tešku i ozbiljnu situaciju, sa nadom da će razum prevladati, za dobrobit svih", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem razgovarao o budućnosti regiona, aktuelnim dešavanjima na Kosovu i Metohiji i o perspektivama za jačanje saradnje dveju zemalja.

"Dobar susret sa predsednikom Jakovom Milatovićem, tokom kojeg smo razmenili mišljenja o budućnosti regiona, aktuelnim dešavanjima na Kosovu i Metohiji, ali i o perspektivama za jačanje saradnje između naše dve zemlje", istakao je predsednik Srbije.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je na svom nalogu na Fejsbuku istakao da je potrebno okončati "preteći apsurd" i da se finalizira sporazum o normalizaciji i međusobnom priznanju tzv. Kosova i Srbije.

"Region mora da uđe u novi odnos sa EU, dok sukob na severu Kosova mora biti rešavan rame uz rame sa demokratskim svetom, okončavajući preteći apsurd i finalizujući sporazum o normalizaciji i međusobnom priznavanju Kosova i Srbije", napisao je Rama.

image