Srbija i Balkan

Ministarstvo prosvete poslalo dopis školama: Kraj godine 6. juna, popravljanje ocena do 20. juna

Osnovne i srednje škole u Srbiji dobile su preporuke i smernice Ministarstva prosvete posle naglog prekida školske godine
Ministarstvo prosvete poslalo dopis školama: Kraj godine 6. juna, popravljanje ocena do 20. juna© Milan Maricic/ATAImages

Ministarstvo prosvete poslalo je dopis direktorima škola povodom odluke o završetku školske godine i dalo smernice za dalje postupanje i ocenjivanje.

U dopisu se ističe da se drugo polugodište školske 2022/2023. godine za učenike osnovnih i srednjih škola završava u utorak 6. juna 2023. godine, dok se sve ostale aktivnosti predviđene kalendarima obrazovno-vaspitnog rada za osnovne i srednje škole ostvaruju po utvrđenom rasporedu.

Ministarstvo je naložilo da se ocene moraju zaključiti najkasnije do 6. juna 2023. godine.

"Potrebno je da škola utvrdi predlog zaključnih ocena na kraju školske godine, najkasnije do 6.juna 2023. godine, o čemu će blagovremeno obavestiti učenike i njihove roditelje, odnosno druge zakonske zastupnike. Prilikom upoznavanja učenika i roditelja sa predlogom zaključne ocene, nastavnik daje i obrazloženje ocena, kao i sugestije za učenika o tome na koji način mogu da, ukoliko žele, poprave ocenu. Posebno je potrebno da se vodi računa, prilikom utvrđivanja predloga zaključnih ocena, o odredbama koje se odnose na mogućnost predlaganja zaključne ocene u slučajevima kada je učenik ocenjen manje puta od propisanog", piše u dopisu.

Naglašava se da prilikom pripreme zaključne ocene "nastavnik treba da ima u vidu i samostalnost i angažovanje učenika i u okviru drugih oblika obraznovno-vaspitnog rada čija realizacija doprinosi ostvarivanju ishoda obaveznih predmeta izbornih programa i aktivnosti".

Od škola se očekuje da svakom učeniku koji nije zadovoljan predlogom zaključne ocene, obezbedi uslove da tu ocenu popravi ukoliko pokaže rezultat koji je osnova za popravljanje ocena.

U periodu od 7. juna, odnosno nakon završetka drugog polugodišta u delu koji se odnosi na redovnu nastavu i najkasnije do 20. juna, u školama se ostvaruju oblici obrazovno-vaspitnog rada (dopunska, dodatna i pripremna nastava i nastava u prirodi), kao i ostali oblici obrazovno-vaspitnog rada u skladu sa godišnjim planom rada škole, a sve u najboljem interesu učenika, navode iz Ministarstva.

Produženi boravak i celodnevna nastava do 20 juna

Produženi boravak, kao poseban oblik obrazovno-vaspitnog rada, u školama gde postoji organizuje se i dalje, odnosno do 20. juna 2023. godine.

Preporuka je da škola izvrši anketiranje roditelja i na osnovu rezultata anketiranja organizuje rad produženog boravka i celodnevene nastave koja će takođe biti organizovana do 20. juna kroz organizaciju različitih oblika slobodnih aktivnosti.

Popravni ispiti, mala matura, praktična nastava

Sve aktivnosti koje se odnose na organizaciju i realizaciju završnog ispita za učenike osmog razreda osnovne škole, završnog ispita na kraju srednjeg obrazovanja u trogodišnjem trajanju i maturskog ispita za učenike srednje škole sprovode se u skladu sa godišnjim planom.

Takođe, sve aktivnosti koje se odnose na razredne i popravne ispite, godišnje ispite u osnovnim i srednjim muzičkim školama, kao i sve druge ispite koji se polažu u školama, sprovode se u skladu sa godišnjim planom. U stručnim školama se praksa, praktična nastava i učenje kroz rad sprovode u skladu sa godišnjim planom.

Školska godina u osnovnim i srednjim školama u Srbiji prekinuta je, iznenada, posle tragedije u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar" i zahteva roditelja.

image